fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Diaken zegent wielrenners voor sponsortocht: ‘Dit is ook een vorm van evangelisatie’

Selinde van Dijk-Kroesbergen 24 september 2019
image
Gezegend en voorzien van een prentje van Christoffel vertrokken 35 wielrenners in alle vroegte op een sponsortocht richting München.

In alle vroegte werden dinsdagochtend in Hazerswoude 35 amateurwielrenners en hun fietsen gezegend. Diaken André van Aarle besprenkelde hen met wijwater zodat ze veilig op weg konden naar München. De groep wil met deze fietstocht geld inzamelen voor het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis.

“Enkelen van hen ken ik uit de parochie waar ik werk. Ze vroegen of ik wilde komen om hen te zegenen. Ik wilde me natuurlijk niet opdringen aan de anderen. Maar ook zij wilden deelnemen aan dit kleine ritueel”, vertelt Van Aarle.

‘Een bepaalde vorm van evangelisatie’

Volgens de pastor zit er een grote kracht in kleine rituelen. “Door met gelovige ogen naar de zegening van materie te kijken, zal een mens in zijn hart aan God denken. Hierin zit een bepaalde vorm van evangelisatie. Door de zegening van de gebruiker krijgt die persoon een missie-opdracht. De zending van deze ochtend was dat de gezegende ook voor veiligheid van de ander in het verkeer moet zorgen.”

“Door met gelovige ogen naar de zegening van materie te kijken, zal een mens in zijn hart aan God denken”
- Diaken André van Aarle

Zegening van koeien op tv

Van Aarle zegent niet alleen voertuigen en hun gebruikers. Vanavond is op NPO2 in het programma Typisch Vinkeveen te zien hoe hij de koeien van een boer uit zijn omgeving zegent.

image
Diaken André van Aarle zegent de koeien van een boer uit zijn omgeving. Foto: facebook.com/andrevan.aarle.3

Dierenzegening in de kerk

Op woensdag 2 oktober gaan bovendien de deuren van zijn kerk open voor alle dieren en hun baasjes, vertelt Van Aarle.

Met het oog op de gedachtenis van Franciscus van Assisi (4 oktober), zal er een gebedsviering zijn met aansluitend een dierenzegening. Alleen de paarden moeten op het plein blijven.

Wielrenners onderweg met Christoffelprentje

En wat de wielrenners betreft? Zij zijn op reis gestuurd met een bidprentje van Christoffel, de beschermheilige van reizigers, en de hoop dat de besprenkeling met wijwater de “enige regenbui van die dag is”.