fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Dit is de pater die voor een gewapend KKK-lid werd aangezien

KN Redactie 7 april 2016
image
Pater Judas McPeak o.p. in gesprek met enkele studenten. (Screenshot: www.thetab.com)

Pater Judas McPeak o.p. kan wel lachen om de ophef die ontstond nadat zijn habijt voor het gewaad van de Ku Klux Klan werd aangezien.

De ophef ontstond nadat studenten eerder deze week pater Judas hadden aangezien voor een gewapend lid van de racistische KKK en op sociale media waarschuwingen de ronde begonnen te doen.

Wit habijt, grote rozenkrans

De verwarring ontstond door McPeaks witte habijt, dat met een KKK-gewaad werd verward. Zijn grote rozenkrans werd in de ogen van de waarschuwers een zweep.

Nadat de verwarring opgehelderd was, spoorde thetab.com de dominicaan op. Hij blijkt al twee jaar werkzaam voor de St.-Pauluskerk in Bloomington, waar de Indiana University gelegen is.

Groep voor mannelijke studenten

Het waren zelfs pastorale redenen die hem naar de campus brachten, waar hij medeverantwoordelijk is voor een groep voor mannelijke studenten .

‘Wel grappig’

Dat zijn aanwezigheid in wit habijt voor groot alarm zorgde toen hij met de studenten een ijszaak bezocht, wist hij op dat moment nog niet. Pas de volgende ochtend drong tot hem door hoezeer de zaak was opgeblazen.

“Ik vond dat het wel grappig was”, aldus pater Judas. “Veel van mijn vrienden hebben me geplaagd. Het maakt nederig.”

Sinds hij in 2006 intrad bij de dominicanen, heeft hij wel vaker rare blikken en rare opmerkingen gehad van omstanders. “Dit is niet de eerste keer”, zegt hij.

Andere dominicanen in habijt

In zijn parochie zijn ook andere dominicanen actief, die eveneens het habijt dragen en, ook ’s avonds, op de campus van de universiteit rondlopen. Desondanks heeft pater Judas nog nooit eerder gehoord “van een broeder die het rondgaan van een e-mail uitlokt”, of iet anders dat hierop lijkt.

Positieve gesprekken

Zijn herkenbaarheid leidt echter ook tot positieve gesprekken. Op de bewuste avond werd pater Judas in de ijszaak aangesproken door een Afro-Amerikaanse student die hem ronduit vroeg of hij lid was van de KKK.

Niet wetend van de waarschuwingen die in de digitale sfeer de ronde deden, kon de pater dit misverstand rechtzetten. “Dus”, zo concludeerde de student volgens pater Judas, “u haat zwarte mensen niet?”

‘Zweep’ is rozenkrans

De dominicaan bevestigde ook dat de vermeende ‘zweep’ die hij gedragen zou hebben, zijn rozenkrans is. Die kan, zo gaf hij toe, “van veraf” inderdaad voor iets anders worden aangezien.

Yoghurt-ijsje

Tot slot ontfutselde thetab.com hem nog het antwoord op een vraag die volgens de site iedereen bezig hield: op de bewuste foto bestelde de priester een bevroren yoghurt-ijsje met kokosschaafsel en pinda’s erop.