fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Donald Trump op 24 mei bij de paus

KN Redactie 5 mei 2017
image
President Trump zal op 24 mei op bezoek gaan bij paus Franciscus (Foto: AP)

De Amerikaanse president Donald Trump zal op woensdagochtend 24 mei door paus Franciscus ontvangen worden in het Apostolisch Paleis.

Dat heeft het Vaticaans persbureau officieel bekend gemaakt.

Na zijn ontmoeting met de paus, zal Trump ook een gesprek hebben met Vaticaans staatssecretaris Pietro Parolin en mgr. Paul Gallagher, secretaris voor de relaties met de staten.

Eerste internationale reis

Het is de eerste internationale reis voor Donald Trump als president van de Verenigde Staten. Daarbij bezoekt hij niet alleen het Vaticaan, maar ook Saoedi-Arabië en Israël. Na zijn bezoek aan de paus, heeft Trump op 25 mei een ontmoeting met de VN in Brussel. Een dag later schuift hij aan bij de G7-top in de Siciliaanse stad Taormina.

Lang was onduidelijk of Trump ook bij de paus op bezoek zou gaan tijdens zijn reis naar Italië. Vlak na zijn aantreden als president, bevestigde het Witte Huis Trumps deelname aan de G7-top, maar zei niets over een ontmoeting met de paus.

Dat voedde speculaties over onenigheid tussen beide leiders, waarbij verwezen werd naar meningsverschillen over thema’s als milieu en vluchtelingenbeleid.

Woordenwisseling

Begin vorig jaar ontstond er polemiek tussen paus Franciscus en toen nog presidentskandidaat Donald Trump. Dat was naar aanleiding van een opmerking van de paus over Trumps plan een muur te laten bouwen op de grens tussen Mexico en de Verenigde Staten.

De paus werd op de terugvlucht na zijn bezoek aan Mexico gevraagd naar het plan van Trump en zei toen: “Iemand die alleen daaraan denkt, muren… en geen bruggen te bouwen, is niet christelijk.” Trump reageerde vervolgens fel op de uitspraken van de paus: “Wanneer een religieuze leider het geloof van een individu in vraag stelt, is dat schandelijk.”

‘Vereerd’

Vorige maand liet Sean Spicer, persvoorlichter van de president, tijdens een persconferentie echter weten dat Trump “vereerd zou zijn met een audiëntie met Zijne Heiligheid”. Hij meldde ook dat het Witte Huis contact op zou nemen met het Vaticaan om de mogelijkheden van een ontmoeting tussen paus en president te onderzoeken.

Op de terugvlucht vanuit Egypte, zei paus Franciscus afgelopen zaterdag tegen de journalisten aan boord nog niets te weten over een bezoek van Trump. Hij voegde echter toe: “Ik ontvang elk staatshoofd dat om een audiëntie vraagt.” (KN/VI)