fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Een (stukje) Da Vinci in de abdij van Tongerlo?

KN Redactie 3 mei 2019
De kopie van Leonardo Da Vinci's Laatste Avondmaal die te zien is in de abdij van Tongerlo www.tongerlo.org

Leonardo Da Vinci heeft “85% zeker” meegewerkt aan een kopie van zijn Laatste Avondmaal die in de norbertijnenabdij van Tongerlo hangt. Dat beweert althans kunsthistoricus Jean-Pierre Isbouts, meldt de Vlaamse krant De Morgen.

Jean-Pierre Isbouts doet al zijn hele loopbaan lang onderzoek naar de Italiaanse grootmeester (1452-1519). Twee jaar geleden wierp hij voor het eerst een blik op de kopie van Het Laatste Avondmaal die al sinds de zestiende eeuw in Tongerlo hangt. Van het 45 vierkante meter grote doek wordt al langer vermoed dat leerlingen van Da Vinci het maakten.

De gezichten van Jezus en Johannes

Isbouts vertelt in De Morgen echter dat hij meteen overeenkomsten zag tussen het gezicht van de apostel Johannes en Da Vinci’s schilderij Leda en de Zwaan. Ook van Jezus’ gezicht vermoedt hij dat Da Vinci het zelf op het doek zette.

Op zoek naar bewijs voor zijn theorie liet Isbouts het werk met een bijzonder soort camera in beeld brengen. Daarmee kan gekeken worden naar onderliggende tekeningen en de samenstelling van de gebruikte materialen.

Isbouts hoopt dat de analyse van de beelden zijn idee zal onderbouwen. De resultaten worden later dit jaar bekendgemaakt.

Kans op hard bewijs 'erg klein'

Wouter Charle van Imec, het bedrijf dat de camera leverde, toont zich volgens De Morgen sceptisch. Hem lijkt de kans op hard bewijs voor Isbouts’ theorie “erg klein”.

Ook de conservator van het abdijmuseum moet het volgens de krant allemaal nog zien. “Zoiets kun je wellicht nooit bewijzen, er zijn enkel indicaties”, aldus pater Ivo Cleiren. “De vraag bestaat trouwens al zolang als ik me kan herinneren: ‘Dieje Johannes, zou dat Da Vinci zelf niet geweest zijn?’”

'Meest getrouwe en mooiste replica Laatste Avondmaal'

Uiteindelijk maakt het voor de norbertijn ook niet zoveel verschil. “Er zouden misschien meer mensen komen kijken als Da Vinci betrokken blijkt, maar voor mij hoeft dat niet. Het verandert niets aan de schoonheid van dit doek.”

Op hun website prijzen de norbertijnen het werk weliswaar aan als een “kostbaar doek”, maar ook nadrukkelijk als een kopie: “de meest getrouwe en mooiste replica van het Laatste Avondmaal”.

Een van Da Vinci's bekendste schilderwerken

Op 2 mei was het vijfhonderd jaar geleden dat Leonardo Da Vinci stierf. Het Laatste Avondmaal is een van zijn bekendste schilderwerken. Hij rondde het fresco in 1498 af in de refter van een dominicanenklooster in Milaan.

Kunsthistoricus Isbouts denkt dat de kopie in Tongerlo gemaakt werd in opdracht van de Franse koning Lodewijk XII. Hij veroverde in 1499 het vorstendom Milaan.

Daar zou hij zo onder de indruk zijn geraakt van de nog maar net afgemaakte muurschildering, dat hij – zo beweert althans Isbouts – Da Vinci zelf zou hebben aangesteld om een versie op canvas te laten maken.