<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Egyptische christenen ontvluchten Sinaï

KN Redactie 26 februari 2017
image
Een zuster huilt bij het zien van de ravage na de aanslag op de koptische kerk in Cairo waarbij op 11 december vorig jaar 26 doden vielen (Foto: AP)

Na een reeks moorden ontvluchtten honderden koptische christenen de Egyptische Sinaïwoestijn uit angst het volgende slachtoffer te worden van terroristen.

Ten minste zes christenen zijn de afgelopen maand in de regio vermoord. Eerder deze week werd een veertigjarige man doodgeschoten. Volgens nog onbevestigde berichten zou zijn dochter zijn ontvoerd, neergestoken en dood zijn achtergelaten bij een politiestation.

Op de vlucht

Dit volgde op de moord een dag eerder van een zestigjarige koptische christen en zijn zoon. Die laatste werd levend verbrand. Een aan IS-gelieerde groepering in de Sinaïwoestijn liet eerder in een videoboodschap weten dat de christelijke minderheid in het gebied zou worden aangevallen.

De koptische christenen vrezen door die video en de moorden van de laatste dagen voor hun leven. Velen van hen zijn dan ook op de vlucht geslagen. Koptische gezinnen hebben hun huizen in de stad el-Arish verlaten nadat ze bedreigingen zouden hebben ontvangen op hun mobiele telefoons.

Vluchtelingen

Een priesters die el-Arish eveneens heeft verlaten uit angst voor een aanslag, vertelde aan persdienst AP dat ongeveer duizend christenen de stad hebben verlaten.

Hij weet dat aan het feit dat koptische christenen niet voldoende beschermd worden. “Je hebt het gevoel dat dit allemaal bedoeld is om ons te dwingen onze huizen te verlaten”, zei hij. “We zijn vluchtelingen geworden.”

Golf aanslagen

De koptische christenen worden steeds vaker aangevallen sinds de val van president Mohammed Morsi in 2013. Volgens de priester, die uit angst voor represailles anoniem wilde blijven, zijn er sindsdien tientallen christenen vermoord, inclusief twee koptische soldaten en twee priesters.

Op 11 december kwamen bij een aanslag op een koptische kerk in Cairo 26 mensen om het leven en vielen tientallen gewonden. Over de recente golf van moordaanslagen in de Sinaï heeft de koptische Kerk nog geen officiële verklaring afgegeven. (KN/Crux)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.