fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Egyptische priesters: pausbezoek succesvol

KN Redactie 4 mei 2017
image
Een spandoek met de beeltenissen van de koptisch-orthodoxe paus Tawadros II en paus Franciscus kondigt de Egyptereis van die laatste aan. 'De paus van liefde verwelkomt de paus van vrede', staat er naast. (Foto: AP)

Paus Franciscus’ bezoek aan Egypte was “een grote zegen voor de Egyptenaren, zowel moslims als christenen”.

Dat zegt de woordvoerder van de Egyptische katholieke bisschoppen, pater Rafic Greiche. “Het bezoek gaf het moreel van het Egyptische volk een boost, speciaal na de aanslagen van Palmzondag.”

‘Grote stap’

De Egyptische jezuïet Samir Khalil Samir wees op de ondertekening van een gezamenlijke verklaring door paus Franciscus en de koptisch-orthodoxe paus Tawadros II. Daarin wordt onder meer wederzijds het doopsel erkend. Dat is een “grote stap”, aldus Samir, aangezien “er in Egypte veel gemengde huwelijken zijn tussen katholieken en orthodoxen”.

‘Uitermate betekenisvol’ voor oecumene

Ook Geert van Dartel van de Katholieke Vereniging van Oecumene vindt dat de pausreis van groot belang is geweest voor de oecumene tussen de katholieken en de koptisch-orthodoxen. Hij gaat deze week in Katholiek Nieuwsblad in op de verklaring, die hij als “uitermate betekenisvol” voor de dialoog tussen de twee Kerken omschrijft.

Positieve bijdrage

Pater Samir, die een prominent islamoloog is, zei ook dat Franciscus door zijn ontmoeting met president al-Sisi “de enige persoon steunt die de christenen kan helpen”. Volgens vaticanist John Allen van Crux is er een omslag waar te nemen in de christelijk-islamitische betrekkingen.

In een interview met Katholiek Nieuwsblad voorafgaand aan de reis gaf Samir al aan te verwachten dat het pausbezoek positief zou bijdragen aan de situatie van de christenen in Egypte. Hij waarschuwde daarnaast ook: “De paus heeft gezegd dat de islam een religie van vrede is, en dat is niet juist.”

‘Krachtig teken’

Paus Franciscus zelf blikte woensdag tijdens de algemene audiëntie op het Sint-Pietersplein terug op zijn Egyptereis.

Over de oecumene zei hij onder meer: “Met dank aan God hebben we een krachtig teken van eenheid kunnen geven samen met mijn dierbare broeder paus Tawadros II, de patriarch van de koptisch-orthodoxen.” (KN/CC)