fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Godsdienstvrijheid

EU-gezant godsdienstvrijheid pakt na vier maanden al de biezen

Selinde van Dijk-Kroesbergen 8 september 2021
image
Christos Stylianides in 2017. Foto: wikipedia

De Cypriotische christendemocraat Christos Stylianides legt zijn functie als speciale EU-gezant voor de godsdienstvrijheid neer. Hij heeft afgelopen maandag een baan aanvaard als minister voor Klimaat in de Griekse regering.

De Cyprioot werd begin mei benoemd voor de functie bij de EU, nadat die bijna anderhalf jaar vacant was. Als speciale gezant was hij speciaal adviseur voor de Griekse vicevoorzitter van de Europese Commissie Margarítis Schinás. Hij moest de dialoog leiden van de Commissie met de verschillende Kerken, religieuze gemeenschappen en organisaties van andere levensovertuigingen.

‘Zeer teleurstellend’

Europees Parlementslid Bert-Jan Ruissen (SGP) noemt het voortijdige vertrek “zeer teleurstellend”. Ruissen en anderen hadden ruim een jaar politieke druk uitgeoefend om een gezant benoemd te krijgen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

“Hopelijk duurt het niet opnieuw anderhalf jaar voordat een opvolger aantreedt”, zegt Ruissen. Hij zal bij de Europese Commissie opnieuw druk gaan uitoefenen voor een nieuwe benoeming.

‘Haast maken met nieuwe gezant’

Ook Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) reageert teleurgesteld. Hij roept samen met zijn collega Carlo Fidanza – als covoorzitters van de Intergroep Godsdienstvrijheid in het Europees Parlement – op haast te maken met het invullen van de vacature.

Van Dalen en Fidanza schrijven in een verklaring: “Religieuze vrijheid staat wereldwijd steeds meer onder druk. Uit berichten van ngo’s blijkt jaar na jaar dat geweld tegen christenen en andere religieuze minderheden toeneemt. We horen nu ook schokkende verhalen uit Afghanistan. Het is cruciaal dat we staan voor vrijheid van godsdienst in de hele wereld. Dus de Europese Commissie moet onverwijld een nieuwe speciale gezant aanstellen.”

https://www.kn.nl/donaties/