fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

‘Europa zonder Joden is niet meer ons Europa’

KN Redactie 28 september 2016
image
Foto: Fotocapy ccby flickr.com

Europa moet zijn Joodse burgers “een beter thuis geven”, vindt de voorzitter van het Europees Parlement, Martin Schulz.

Dramatische daling

“Als wij zien dat een op de vijf Joden in Europa te maken heeft gehad met verbaal of lichamelijk geweld, dat deze agressie blijft toenemen en als wij zien dat de Joodse bevolking van vier miljoen in 1945 inmiddels is gedaald tot onder het miljoen, dan is het de hoogste tijd niet alleen politiek duidelijk stelling te nemen, maar onverkort effectieve maatregelen te nemen”, aldus Schulz.

‘Klimaat van Jodenhaat’

De EP-voorzitter sprak tijdens een speciale conferentie van het EP over de toekomst van de Joodse gemeenschappen in Europa.
Alleen al in 2015 zijn rond 100.000 Joden naar Israël vertrokken, van wie 8.000 uit Frankrijk. “Die aantallen zijn een verdubbeling van die van het jaar ervoor. Als oorzaak wordt het “aanhoudende klimaat van Jodenhaat” genoemd.

Niet meer ons Europa

“In 1991 leefden in Europa nog twee miljoen Joden, in 2010 nog slechts 1,4 miljoen”, aldus EP-vicevoorzitter Antonio Tajani. “Europa zonder Joden is niet meer ons Europa”, aldus de verantwoordelijke voor de interreligieuze dialoog.
De deelnemers aan de conferentie eisten een krachtdadiger optreden tegen antisemitisme.

Beperkte partnerkeuze

Veel Joden zien geen toekomst meer in Europa, vooral degenen die in kleinere gemeenschappen leven. Afgezien van de veiligheid wordt het voor jongeren door de krimp steeds moeilijker een geschikte levenspartner uit eigen kring te vinden.


Warning: Use of undefined constant PRODUCTION - assumed 'PRODUCTION' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/themes/kn/functions/default.php on line 21