fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Filipijnse bisschoppen laken aanvallen op het leven

KN Redactie 19 september 2016
image
Volgens een voormalig lid van een doodseskader gaf de Filipijnse president Duterte als burgemeester van Davao opdracht tot het plegen van duizend moorden op vermeende criminelen.

Alle aanvallen op het menselijk leven, van abortus tot terreurdaden, zijn zonden die “de ten hemel schreien om goddelijke rechtvaardigheid”.

Daarin spreken de bisschoppen hun zorg uit over de recente escalatie van geweld in hun land.

350 doden per week

In de afgelopen tien weken zijn 3500 mensen vermoord. Onder hen waren 1400 vermeende drugsdealers die door de politie werden doodgeschoten. Op 2 september doodde een bom in de stad Davao veertien mensen. Zestig raakten gewond.

Menselijke waardigheid

De “menselijke waardigheid moet altijd beschermd worden”, aldus mgr. Socrates Villegas, voorzitter van de Filipijnse bisschoppenconferentie. “De waardigheid van iedere menselijke persoon blijft ondanks de littekens van misdaad en zonde.”

Stop de moorden

Eind augustus deed de aartsbisschop van Lingayen-Dagupan een oproep om een eind te maken aan de reeks moorden op smokkelaars zoals door president Rodrigo Duterte wordt verlangd. De bisschoppen hebben de familieleden van de slachtoffers gevraagd geen wraak te zoeken en de gang van zaken niet te verwarren met het rechtssysteem.

Zieke broeders

In de verklaring wijzen de bisschoppen erop dat drugsverslaafden “zieke broeders zijn die genezing nodig hebben.” “Zij verdienen een nieuw leven, niet de dood”, aldus mgr. Villegas. “Zij mogen zich hebben gedragen als tuig en uitschot, maar de reddende liefde van Jezus Christus gaat vooral uit naar hen. Geen man of vrouw is ooit Gods liefde onwaardig.”

Hoorzitting senaat

Op dit moment houdt de Filipijnse Senaat hoorzittingen over het optreden van president Duterte. Daarbij werd onder meer een voormalig lid van een doodseskader gehoord die getuigd heeft medeverantwoordelijk te zijn voor meer dan duizend moorden. Die zouden zijn gepleegd in opdracht van Duterte toen deze nog burgemeester was.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.