<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Franse bisschoppen tegen verruiming ivf-voorwaarden

KN Redactie 25 september 2018
image
IVF-embryo's (Foto: zeissmicrology ccby)

De Franse bisschoppen zijn tegen het beschikbaar stellen van ivf-behandelingen voor lesbische stellen en alleenstaande vrouwen.

De bisschoppen vrezen dat verruiming van de wet ook zal leiden tot acceptatie van draagmoederschap, eugenetica en tot de notie dat kinderen er zijn om volwassenen te plezieren.
Het voor alle vrouwen mogelijk maken van kunstmatige voortplantingstechnieken doet vaders biologische en sociaal uit beeld verdwijnen. Dat het kind het dubbel ouderschap wordt ontnomen “ondermijnt zijn welzijn”, aldus de bisschoppen, “ongeacht zijn mentale vermogen om zich aan te passen”.

Vader uitgewist

Dat de vader wettelijk wordt uitgewist leidt er sociaal gezien toe dat de verantwoordelijkheden van de vader worden gereduceerd of zelfs ontnomen. Die ontwikkeling zou “niet alleen een antropologisch, maar ook een psychologisch en sociaal probleem vormen”, aldus het document met de titel ‘De waardigheid van de voortplanting’.

Mens als leverancier

“Kunnen wij collectief aanvaarden dat de mens wordt beschouwd als slechts een leverancier van genetisch materiaal en dat de menselijke voorplanting daarmee vergelijkbaar is met produceren?”

Anonieme donors

De eventuele bescherming van de anonimiteit van zaaddonors vormt een “onrechtvaardige macht” over kinderen en volwassenen die worstelen met hun afkomst. Dat zou volgens de bisschoppen een onaanvaardbaar “onrecht” betekenen.

Zaad van overleden man

Zo plaatsen de bisschoppen ook vraagtekens bij het voorstel toe te staan dat weduwen bezwangerd worden met het ingevroren zaad van hun overleden man. “Is het in het belang van het kind om vaderloos geboren te worden in een dergelijke context van rouw?”

Geen maakbare producten

Kinderen hebben een menselijke waardigheid en geen enkel verlangen van een volwassene rechtvaardigt het ze te reduceren tot maakbare producten, verkocht of gemaakt tot instrumenten ten dienste van anderen, aldus de bisschoppen.

Optimale omgeving

Een stabiel huwelijk tussen een man en een vrouw is volgens hen “de optimale omgeving voor de voortplanting en het krijgen van een kind”, omdat het de waardigheid van zowel de kinderen als volwassenen garandeert.

Overtollige embryo’s

De bisschoppen uiten ook kritiek op de vernietiging van ‘overtollige’ embryo’s die bij bepaalde voortplantingstechnieken ontstaan. Die verdienen precies hetzelfde respect als de embryo’s die uit mogen groeien tot een baby.

Wetsvoorstel

Het document is geschreven voor aartsbisschop Pierre d’Ornellas van Rennes, voorzitter van de werkgroep bio-ethiek van de Franse bisschoppen, en is ondertekend door alle Franse bisschoppen.
De huidige wetgeving beperkt kunstmatige voortplantingstechnieken tot heteroseksuele paren, maar president Macron heeft beloofd te wet te zullen uitbreiden. Volgend jaar wordt een wetsvoorstel verwacht. (CNS)

 

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.