<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Friesch Dagblad snijdt fors in personeelsbestand vanwege dalende abonnementsaantallen

Selinde van Dijk-Kroesbergen 3 oktober 2023
image
Het Friesch Dagblad wordt voortaan niet meer gevuld met 'eigen' redactioneel werk. De redactie krimpt naar 11 fte, waardoor artikelen van andere media zullen worden overgenomen. Foto: Bank Phrom - unsplash

Stijgende kosten en dalende abonnees: het christelijke Friesch Dagblad kampt er al jaren mee en heeft daarom besloten de redactiegrootte ruimschoots te halveren. Veel nieuws komt voortaan van andere titels die onder exploitant Mediahuis vallen.

De redactie krimpt van 27 naar 11 fte’s (fulltime-equivalenten). “Voor de redactie is het een pittige verandering die zeer doet. Maar we zijn een bedrijf en horen zwarte cijfers te schrijven”, zo verklaart hoofdredacteur Ria Kraa op de website van het dagblad de reden achter het besluit.

Verlies in inkomsten en stijgende kosten

Het aantal krantenabonnees daalde de laatste jaren naar zo’n achtduizend. Ondertussen werden er te weinig digitale abonnementen afgesloten om dat verlies in inkomsten goed te maken.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Ook de kostenkant ontwikkelde zich negatief. De krant werd geconfronteerd met stijgende kosten voor zowel de druk en verspreiding als voor salarissen.

Uitwisseling

De overgebleven redactieleden gaan zich nu toespitsen op wat de krant ‘signaalverhalen’ noemt: verhalen die de christelijke en regionale identiteit van de krant bevestigen, aldus Friesch Dagblad.

Het andere nieuws – internationaal, nationaal en regionaal – zal worden afgenomen van kranten als NRC, De Telegraaf en de Leeuwarder Courant, die net als Friesch Dagblad onder exploitant Mediahuis vallen. Kraa: “We hebben de afgelopen maanden een proef gedaan met de uitwisseling van sportkopij en ik ben heel blij met hoe dat uitpakt.”

https://www.kn.nl/donaties/

Bang dat lezers hun krant niet meer zullen herkennen is de hoofdredacteur niet. “De krant houdt haar karakter en toon.”

Sinds 1903

In 1903 werd Friesch Dagblad opgericht door de Vereniging Friesch Dagblad, die nog altijd enkele honderden leden heeft. Meer dan honderd jaar hield de krant het, gesteund door de vereniging, vol om zelfstandig te blijven.

In 2013 werd echter de exploitatie van de krant ondergebracht bij NDC Mediagroep, wat sinds eind 2020 onderdeel van Mediahuis is.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.