<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Gert-Jan Segers: “Zonder handhaving zie je gedwongen prostitutie niet”

KN Redactie 28 september 2018
image
ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers. (Foto: Anne-Paul Roukema)

Volgens Gert-Jan Segers en zijn ChristenUnie zijn er al stappen gezet in de bestrijding van mensenhandel en gedwongen prostitutie, maar is er nog veel te doen. “Er wordt massaal weggekeken”, zegt hij in een interview met NU.nl. De politicus wil meer handhaving zien.

“Concreet zien we nog te weinig stappen”, zegt Segers in het interview. “Vorige week kwam naar buiten dat 95 procent van de gemeenten geen prostitutiebeleid heeft. Als er niet wordt gehandhaafd, dan zie je de uitbuiting en gedwongen prostitutie niet. Er wordt massaal weggekeken.”

Segers wil uitbuiting tegengaan door aan alle vormen van seksuele dienstverlening een vergunning te verbinden. Ook een pooierverbod, hulp voor wie uit de prostitutie wil stappen en een wet die klanten strafbaar stelt als ze (kunnen) weten dat er sprake is van gedwongen prostitutie zijn ChristenUnie-ideeën. “Hoewel ik prostitutie immoreel vind, zeg ik: laten we onze morele opvattingen opzij schuiven. Dan zijn we het met elkaar eens dat we tegen uitbuiting, mensenhandel en gedwongen prostitutie zijn. Want je kunt zeggen dat de legalisering van prostitutie niet heeft gebracht wat men er destijds van gehoopt heeft: de wetgeving heeft geen wig gedreven tussen mensenhandel en prostitutie.”

Geen prostitutieverbod

Een algeheel verbod op prostitutie wil hij echter niet. “Ik wil geen overheid die mijn seksuele moraal handhaaft. Ik blijf bij mijn opvattingen, maar ik wil geen overheid die huwelijkse trouw gaat handhaven. Dan kom je uit bij een soort zedenpolitie van Saoedi-Arabië. Dat moeten we niet willen.”

“Ik kies dan voor het beleid dat de minste slachtoffers oplevert”, vervolgt hij. “We moeten dit beleid nu een paar jaar de kans geven. Stel dat het onvoldoende oplevert, dan kan er een moment komen dat ik zeg dat we iets anders moeten proberen.” Als voorbeeld noemt hij daarbij het Scandinavische model, wat het kopen van seks strafbaar maakt.

Vrouwen die zonder enige dwang voor de prostitutie kiezen, hebben dat recht in de ogen van Segers. “Maar naar mijn inschatting is de groep die slachtoffer van prostitutie is, groter dan de groep die er vrijwillig voor kiest. Het grootste deel van de prostituees in Nederland bestaat uit Oost-Europese en Afrikaanse vrouwen. Het is heel moeilijk te controleren in hoeverre dat een vrijwillige keuze is geweest. Daarom is die vergunningplicht zo belangrijk.”

Meer regels

Volgens critici creëren vergunningen juist meer illegale prostitutie. Zij zien meer heil in algehele decriminalisering. “Bij misstanden zeg je niet: we willen minder regels. Nee, meer regels en meer handhaving zijn nodig in het belang van de slachtoffers.”

“Naar schatting gaat het om minstens vierduizend slachtoffers van seksuele uitbuiting per jaar. Daarvan mag je niet wegkijken. Dan kun je zeggen dat er mensen zijn die er vrijwillig voor kiezen, maar ik wil knokken voor die vierduizend slachtoffers.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.