fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Half jaar na corona-uitbraak: Nederlandse religieuzen gedenken hun overledenen

Selinde van Dijk-Kroesbergen 15 september 2020
image
De Mis wordt gevierd in de Bossche Sint-Janskathedraal. Foto: Flickr.com - CCBY Bert Kaufmann

Het bisdom Den Bosch en de Konferentie Nederlandse Religieuzen organiseren een Eucharistieviering ter gedachtenis van alle religieuzen die het afgelopen half jaar overleden. De Mis vindt komende zaterdag plaats in de Sint-Janskathedraal in Den Bosch.

Van afscheid nemen van de overledenen was de afgelopen zes maanden nauwelijks sprake. Door de coronamaatregelen konden oversten en anderen hun stervende medebroeder of -zuster niet nabij zijn in de laatste uren. Uitvaarten moesten in zeer kleine kring plaatsvinden.

Kloosters zwaar getroffen

De religieuzen in Nederland zijn hard door het coronavirus geraakt en leden vele verliezen. Sommige kloostergemeenschappen moesten in korte tijd afscheid nemen van verschillende zusters en broeders.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Met name in het bisdom Den Bosch, waar enkele coronabrandhaarden ontstonden, zijn diverse kloosters zwaar getroffen.

Moeilijke periode afsluiten

Voor de Mis zijn religieuzen, familieleden en andere direct betrokkenen uitgenodigd. Men hoopt met de viering een moeilijk periode af te sluiten en met vertrouwen en hoop naar de toekomst te kijken.

De namen van de meer dan 180 overleden religieuzen zullen worden genoemd. Onder hen zijn ook overigens ook religieuzen die aan een andere oorzaak dan het coronavirus zijn bezweken.

Bisschoppen en abt

Hoofdcelebrant is bisschop Gerard de Korte van Den Bosch. Concelebranten zijn KNR-voorzitter abt Bernardus Peeters en mgr. Jan van Burgsteden, referent voor de religieuzen van de Nederlandse bisschoppenconferentie.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Livestream

De viering is rechtstreeks te volgen via een livestream op het YouTubekanaal van de Sint-Janskathedraal en via de parochiewebsite van de St.-Jan.

KRO-NCRV zal de livestream op zijn eigen website overnemen en Omroep Brabant zendt de livestream uit via haar tv-kanaal.