fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Hoge bisdomsfunctionaris Duits Limburg dood aangetroffen

KNA 10 juni 2022
image
Christof May zou zich volgens mediaberichten van het leven hebben beroofd na beschuldigingen van seksueel wangedrag. Foto: Bisdom Limburg

De rector van het seminarie en vicaris in het Duitse bisdom Limburg, Christof May, is gisteren dood aangetroffen. Dat heeft het bisdom vrijdag bevestigd.

May werd 49 jaar. Zijn dood komt als een verrassing. Het bisdom staat onder leiding van bisschop Georg Bätzing, die tevens voorzitter is van de Duitse bisschoppenconferentie.

Beschuldigingen

Volgens mediaberichten zou May zichzelf van het leven hebben beroofd na beschuldigingen van seksueel wangedrag. Bätzing zou May onlangs in een persoonlijk gesprek op de hoogte hebben gebracht van beschuldigingen dat hij verschillende mensen zou hebben aangerand, zo meldde de Frankfurter Allgemeine Zeitung.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Naar aanleiding van het gesprek heeft de bisschop de rector, die sinds september 2018 in functie is, uit al zijn functies geschorst om de beschuldigingen te kunnen onderzoeken en ophelderen. Bätzing had zelf het initiatief genomen voor het gesprek en had gehandeld volgens de richtlijnen van de Duitse bisschoppenconferentie, voegde de krant eraan toe. In de voorafgaande weken hadden de verantwoordelijken van het Limburgse bisdom kennis genomen van de beschuldigingen aan het adres van May.

Pleidooi voor meer openheid

De theoloog was prelaat in het Limburgse kathedraalkapittel en bisschoppelijk vicaris voor kerkelijke ontwikkeling. Hij trok landelijk de aandacht met een preek op 4 oktober 2020 die online viraal ging. Daarin pleitte hij voor een meer open opstelling van de katholieke Kerk ten aanzien van hertrouwd gescheidenen en homoseksuele paren. In de preek bekritiseerde May ook het feit dat vrouwen geen toegang hadden tot gewijde ambten.

Volgens berichten in de media stond in een interne memo aan de medewerkers van het bisdom: “Het overlijden van Christof May raakt ons allen. We hebben een toegewijde en zeer gewaardeerde priester verloren.”

Achtergrond

May, die afkomstig is uit het Westerwald in West-Duitsland, studeerde filosofie en theologie in Frankfurt en aan de Pauselijke Gregoriaanse Universiteit in Rome, waar hij in 2004 promoveerde.

Denkt u aan zelfdoding? Praat erover! Hulp is beschikbaar via 0800-0113 of www.113.nl