fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Curie-bisschop: kritische kardinalen kunnen in principe hun kardinalaat ‘verliezen’

KN Redactie 30 november 2016
image
Paus Franciscus met de leden van het tribunaal van de Romeinse Rota. (Foto: AP)

De vier kardinalen die hun vragen aan de paus om opheldering rond Amoris Laetitia openbaar hebben gemaakt, zouden in principe “hun kardinalaat kunnen verliezen”.

Dat zei curie-aartsbisschop Pio Vito Pinto tijdens een toespraak op een conferentie voor religieuzen in Spanje, meldt EWTN.

‘Zware ergernis’

Door het openbaar maken van de zogeheten ‘dubia’ zouden de vier “zware ergernis” hebben gewekt, stelde mgr. Pinto. Hij is deken van de Romeinse Rota, de hoogste kerkelijke beroepsinstantie in onder meer huwelijkszaken.

‘Werken van de Heilige Geest’

De aartsbisschop suggereerde niet dat paus Franciscus van plan is disciplinaire actie tegen de vier te ondernemen, maar stelde de wel dat de paus in principe de mogelijkheid heeft om hen te degraderen.

De vier kardinalen – Caffarra, Burke, Brandmüller en Meisner – hebben volgens mgr. Pinto door vragen bij Amoris Laetitia te stellen twee bisschoppensynodes over huwelijk en gezin in twijfel getrokken. “Het werken van de Heilige Geest kan niet worden betwijfeld.”

Indirect antwoord aan kardinalen

Ook zei hij dat de paus de vier kardinalen niet rechtstreeks heeft geantwoord, “maar hun indirect heeft verteld dat zij alleen wit of zwart zien, terwijl er kleurtinten zijn in de Kerk”.

Het leek een verwijzing naar Franciscus’ recente interview met Avvenire, de krant van de Italiaanse bisschoppenconferentie.

Daarin zei de paus: “Sommigen – denk aan bepaalde reacties op Amoris Laetitia – blijven het niet begrijpen, of zien het zwart of wit, ook al is het onderdeel van het leven dat je moet onderscheiden.”

Griekse bisschop: de vier riskeren schisma

Eerder al beschuldigde een Griekse bisschop de vier kardinalen ervan het pauselijk gezag af te wijzen en een schisma te riskeren door vragen te stellen over hoe Amoris Laetitia geïnterpreteerd moet worden.

Voordat zij hun vragen openbaar maakten, hadden vier moet vragen “om uit de lijst van het College van Kardinalen verwijderd te worden”, stelde mgr. Fragkisko Papamanolis. De emeritus-bisschop van Syros is voorzitter van de Griekse bisschoppenconferentie.(EWTN/CC)