<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Honderdduizenden kinderen bidden rozenkrans voor vrede en eenheid

Peter Doorakkers 16 oktober 2020
image
Foto: James Coleman - unsplash.com

Zondag bidden wereldwijd honderdduizenden kinderen de rozenkrans. De gebedsactie staat dit jaar in het teken van de vrede en eenheid in de wereld.

Paus Franciscus noemde het initiatief van hulporganisatie Kerk in Nood zondag bij het angelusgebed. Hij riep katholieken op om op 18 oktober met hun kinderen de rozenkrans ter hand te nemen.

‘Schitterende gebeurtenis’

Franciscus sprak volgens Catholic News Service van een “schitterende gebeurtenis”, waarin gebeden wordt voor vrede en “in het bijzonder voor kritieke situaties veroorzaakt door de pandemie”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Hoeveel kinderen precies deelnemen aan de actie ‘Een miljoen kinderen bidden de rozenkrans’, is moeilijk te zeggen. Het aantal kinderen dat zich via een website van Kerk in Nood aanmeldde, lag vandaag op wereldwijd bijna 400.000.

Ontstaan in Venezuela

De gebedsactie ontstond in 2005 in de Venezolaanse hoofdstad Caracas. Een groep kinderen was daar spontaan begonnen de rozenkrans te bidden. Dat groeide uit tot een jaarlijks terugkerende gebeurtenis.

Achtergrond was een uitspraak van de heilige Pater Pio (1887-1968). De Italiaanse kapucijn zei ooit: “Als een miljoen kinderen de rozenkrans bidden, zal de wereld veranderen.”

Hulp bij het bidden

In 2008 werd het initiatief opgepikt door Kerk in Nood, dat de actie sindsdien jaarlijks wereldwijd onder de aandacht brengt. Op haar site biedt de organisatie materiaal aan om te helpen bij het bidden.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Oktober, rozenkransmaand

Oktober is traditioneel de rozenkransmaand in de katholieke Kerk. In het rozenkransgebed worden series van tien Weesgegroeten gebeden, waarbij iedere serie wordt begonnen en afgesloten met het Onzevader.

Tijdens het bidden wordt gemediteerd over de zogeheten ‘geheimen’ of ‘mysteries’, gebeurtenissen uit het leven van Christus.

Bidden voor vluchtelingenkinderen

Een enigszins vergelijkbaar initiatief in Nederland wordt verzorgd door de stichting Kinderen bidden voor Kinderen. Daarbij worden kinderen aangemoedigd om in de hele maand oktober de rozenkrans te bidden voor kinderen die hebben moeten vluchten voor oorlogssituaties.

Bronnen: Kerk in Nood, Catholic News Service, The Tablet

https://www.kn.nl/abonnementen/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.