<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Kerk in België

Nieuwe hulpbisschop voor Vlaams-Brabant en Mechelen

KN Redactie 19 mei 2018
image
Koen Vanhoutte (Foto: Philippe Keulemans)

Kanunnik Koen Vanhoutte is door paus Franciscus benoemd tot de nieuwe hulpbisschop voor Vlaams-Brabant en Mechelen.

Koen Vanhoutte (60) wordt als hulpbisschop verantwoordelijk voor het vicariaat Vlaams-Brabant en Mechelen. Koenraad (Koen) Vanhoutte is afkomstig uit Oostende, studeerde wijsbegeerte in Leuven en behaalde een doctoraat in de theologie aan de pauselijke universiteit Gregoriana. Hij werd in 1983 priester gewijd en was aanvankelijk vooral actief aan het Brugse Grootseminarie, waarvan hij later ook president zou worden. In 2005 werd hij daarnaast bisschoppelijk vicaris.

Plaatsvervanger

Na het plotselinge vertrek in 2010 van bisschop Roger Vangheluwe wegens seksueel misbruik werd Vanhoutte benoemd tot diocesaan administrator. Na de benoeming van mgr. Jozef De Kesel tot nieuwe bisschop van Brugge werd hij vicaris-generaal.
Toen mgr. De Kesel eind 2015 tot aartsbisschop van Mechelen-Brussel werd benoemd werd Vanhoutte opnieuw diocesaan administrator. Ook onder de huidige bisschop van Brugge, Lode Aerts, is hij vicaris-generaal.

‘Zeer toegewijd’

De minzame en op het eerste gezicht vrij intraverte Koenraad Vanhoutte wordt gewaardeerd vanwege zijn grote ervaring als bestuurder in moeilijke tijden.
“Hij is een zeer toegewijd iemand”, aldus beschrijft kardinaal De Kesel zijn vroegere rechterhand. Iemand “met grote inzet en werkkracht, diep gelovig en zeer bekommerd om mensen en om de geloofsgemeenschappen.”

Verantwoordelijk

Vanhoutte volgt mgr. Leon Lemmens op, die op 2 juni vorig jaar overleed nadat nog geen jaar eerder kanker bij hem werd ontdekt. Het gebied waarvoor hij nu verantwoordelijk wordt is groter en dichter bevolkt dan enig ander Belgische bisdom.
De nieuwe hulpbisschop ziet zijn volgende missie naar eigen zeggen “met een gerust hart” tegemoet. Hij wordt op zondag 2 september 2018 in de Mechelse Sint-Romboutskathedraal tot bisschop gewijd.(KN/BL)

 

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.