<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Indiase overheid sloopt historisch kruis

KN Redactie 2 mei 2017
image
Foto: twitter

Ondanks fel verzet van de lokale katholieke gemeenschap hebben gemeente-ambtenaren in de Indiase miljoenenstad Mumbay een historisch kruis gesloopt.

Kardinaal Gracias is woedend over het voorval. “De ambtenaar die deze sloop heeft geautoriseerd moet aansprakelijke worden gesteld voor deze illegale actie.” Het kruis dat meer dan een eeuw oud is, stond op particuliere grond. “Het kwetste niemand en veroorzaakte geen enkel kwaad”, aldus Gracias.

Tegen de pest

Net als vele andere kruisen in de stad werd het rond 1890 opgericht tijdens een pestepidemie. “In Mumbai hebben kruisen een belangrijke historische en religieuze betekenis omdat zij door christenen zijn neergezet ter bescherming tegen die vreselijke ziekte en om ons te herinneren aan degenen die het niet overleefden.”

Serie incidenten

Het kruis werd zaterdag stukgeslagen en vormt de jongste episode in een reeks voorvallen van intimidatie tegen christenen en hun religieuze symbolen. In februari werd een Mariabeeld vernield en onthoofd. In de Goede Week werd een kruisbeeld geschonden met een slinger van slippers rond het lichaam van Christus gewikkeld.

Geldige papieren

Het conflict over het pestkruis aan D’Monte Street begon in 2010 toen het Hooggerechtshof in Mumbai een petitie ontving om het kruis te laten verwijderen. De kerkelijke autoriteiten zijn woedend omdat zij alle benodigde documenten, waaronder eigendomspapieren en vergunningen, aan de verantwoordelijke ambtenaar hebben overgelegd.

Godslasterlijk

Katholieke gelovigen uit de wijk hebben bij de gemeente geprotesteerd en veroordelen het optreden als godslasterlijk. Uit protest hebben zij zelf een nieuw kruis gemaakt en opgericht en houden gebedswakes ter bescherming.

Ernstige overtreding

Volgens Antony Charangat, priester-woordvoerder van het aartsbisdom, is het voorval zeer ernstig. “De overheid heeft de rechten van een christelijke burger geschonden door zijn eigendom te betreden en naar willekeur een kruis dat zijn eigendom is te vernielen.”

Slecht voor het land

“Dit raakt niet alleen ons in onze religieuze gevoelens”, aldus kardinaal Gracias, “maar ook die van alle andere religies. Deze acties zijn niet goed voor onze stad en voor ons land. Zij maken de harmonie kapot en doen schade aan de sociale en religieuze integratie.” (KN/AN)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.