<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Hoe verstaat uw partij de katholieke sociale leer? Die vraag legt KN in aanloop naar de verkiezingen voor aan politici van zeven partijen.
Interview

De SGP wil zorgen voor elkaar, beginnend bij het gezin

Sjoukje Dijkstra 17 november 2023
image
Chris Stoffer: “Niet meer het individu moet centraal staan, maar het gezin.” Foto: SGP

In zijn maidenspeech voor de Tweede Kamer haalde SGP-partijleider Chris Stoffer het ‘Oog van God’ uit de Bossche Sint-Janskathedraal aan: “Vanuit Zijn oog dat op mij rust, oog hebben voor mensen in de samenleving. Dat is solidariteit.”

Solidariteit

Stoffer benadrukt het belang van solidariteit als een verbindende kracht in de maatschappij. “Solidariteit is voor mij: zorgen voor elkaar. Dat begint in het gezin, waar de ruimte moet zijn voor mensen om te zorgen voor elkaar en oog te hebben voor elkaar. Als gezinnen dat niet meer kunnen, komt de overheid als een ‘schild voor de zwakken’ in beeld.”

“Laat in het gezin wat in het gezin kan, daarna de familie, dan de gemeenschap”
- Chris Stoffer, SGP

Zijn partij neemt het gezin als basis van het beleid. “Wij willen daarin ook dat gezinnen de vrijheid hebben om zelf te bepalen hoe ze zorg en arbeid verdelen, zonder fiscale strafmaatregelen voor mensen die vrijwilligerswerk of mantelzorg willen doen. Het bewustzijn van de veranderde situatie in de maatschappij, waarbij mensen vaak (bijna) worden gedwongen om te gaan werken om rond te kunnen komen, heeft geleid tot de erkenning dat het belastingstelsel moet worden herzien. Niet meer het individu moet centraal staan, maar het gezin.”

Subsidiariteit

“Laat in het gezin wat in het gezin kan, daarna de familie, dan de gemeenschap. De overheid komt er wat ons betreft pas achteraan”, aldus de SGP-voorman. Zo’n beleid stimuleert volgens hem individuen om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor hun levenskeuzes en zorgt ervoor dat ze eerder geneigd zijn zelf stappen te zetten om wat voor elkaar te krijgen.

“Doe je dat op deze manier, dan zorg je voor sterkere mensen en dus een sterker middenveld. Bovendien zorg je er dan voor dat de overheid niet te groot wordt”, aldus Stoffer.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Hij illustreert dit met een praktisch voorbeeld: “Kijk naar het toezicht op informeel onderwijs, zoals zondagsscholen en catechese. In een tijd waarin de overheid de neiging heeft om zich te bemoeien met diverse aspecten van het leven, blijft de SGP sterk tegenstander van zulke inmenging.” Daar moet de overheid “bij wegblijven”, merkt Stoffer op. Alleen als er echt gegronde redenen zijn, bijvoorbeeld bij het risico van beïnvloeding door radicale ideologieën, zou er enige betrokkenheid vanuit een ander perspectief kunnen plaatsvinden, zo luidt zijn mening. “Maar in principe blijft ons standpunt dat de overheid daar gewoonweg afstand van moet nemen. Dit geldt eveneens voor thuisonderwijs.”

Menselijke waardigheid

Elk individu heeft intrinsieke waarde, vindt de SGP. De partij wil iedereen in de samenleving betrekken, ongeacht leeftijd of beperkingen; bescherming van het leven bij zaken als abortus en euthanasie is het belangrijkste speerpunt van de SGP-campagne.

“We streven naar een ontspannen samenleving, gericht op God en de naaste”

Stoffer: “Ik vind het fijn dat mijn vader af en toe bijspringt om voor mijn achtjarige dochter te zorgen. Daardoor kan ik op pad voor de verkiezingen. We hebben een goede band en dat is mede omdat we elkaar ondersteunen.” Dit respect voor menselijke waardigheid geldt volgens Stoffer voor alle levensfasen. Zijn partij wil zich inzetten voor de bescherming van het gezinsleven en het waarborgen van de waardigheid van kwetsbare individuen.

Stoffer benadrukt het belang van voldoende agenten, inclusief wijkagenten, voor veiligheid en sociale cohesie. Het waarborgen van een drugsvrije samenleving, de strijd tegen prostitutie en mensenhandel en antisemitisme staan ook hoog op de SGP-agenda. Stoffer erkent de complexiteit hiervan, vooral in het geval van antisemitisme. “Het is belangrijk dat we solidair zijn met de Joodse gemeenschap.” Hij bezocht begin november de Joodse school in Amsterdam, die tijdelijk gesloten was vanwege veiligheidsproblemen. “Dit blijft een aandachtspunt dat steeds weer de kop opsteekt.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Algemeen welzijn

De SGP ziet algemeen welzijn als een rode draad door haar politieke doelen en speerpunten lopen. Chris Stoffer merkt op dat de christelijke waarden en cultuur leidend zijn voor de partij, en dat het doel is om deze waarden te laten doorsijpelen in de samenleving. “Ik hou de tien geboden aan. Wees zuinig op je huwelijk, roddel niet over elkaar, steel niet, begeer niet allerlei zaken die niet van jou zijn en hou de zondagsrust in ere. Laat dat een dag van broodnodige rust zijn, waarop je eventueel naar de kerk kunt gaan, met het gezin kunt zijn. Hierbij streven we naar een ontspannen samenleving, gericht op God en de naaste.”

Het credo van Chris Stoffer: “Woord houden”

“Ik heb heel bewust gekozen voor ons motto: ‘Woord houden’. Als je de zaak inricht volgens Gods goede Woord en geboden, die voor ons bron van inspiratie zijn, dan is het gewoon goed. Ik heb mij hierbij geregeld laten inspireren door de leefregels van Benedictus. Mooi is dat de katholieke invalshoek en het protestantisme elkaar overlappen. Met respect en waardering voor elkaar. Dat is mijn inspiratie om het land een klein beetje die kant op te krijgen. We streven naar het goede leven voor iedereen: mens, dier, natuur, de algehele schepping.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.