<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Interview

Francis van Broekhuizen: ‘Na een Lourdesbedevaart ben ik totaal mild’

Carolien Paasman 21 december 2023
image
Zangeres Francis van Broekhuizen bezocht het bedevaartsoord Lourdes voor een nieuwe serie die met Kerstmis te zien is. Foto: KRO-NCRV

Sopraan en mediapersoonlijkheid Francis van Broekhuizen reisde voor een televisieprogramma naar het bedevaartsoord Lourdes. Daar ervaarde ze een openheid die ze in de Kerk als instituut mist: “In Lourdes voel ik me volledig geaccepteerd.”

In haar ouderlijk huis was Maria prominent aanwezig; haar moeder spaarde Mariabeelden. Als kind overwoog ze om zuster te worden, zo thuis voelde ze zich bij “een heel lief klooster bij ons om de hoek”. Haar verhouding tot de Kerk is in de loop der jaren veranderd, maar de liefde voor Lourdes is gebleven.

Vrijwilliger

Na vele bezoeken was die groot genoeg om “ja” te zeggen toen de KRO-NCRV haar vroeg voor een serie over het bedevaartsoord. Televisiekijkend Nederland mag rond de kerstdagen een nieuw avontuur van sopraan en mediapersoonlijkheid Francis van Broekhuizen verwachten.

De van huis uit katholieke Van Broekhuizen ging lang voor de opnames al vele malen als vrijwilliger naar Lourdes. “Ik had gestudeerd voor maatschappelijk werkster en was daarna toegelaten op het conservatorium. Maar ik miste het sociale gedoe, dat je elkaar letterlijk en figuurlijk de brug over kunt helpen.”

Ze moest wennen tijdens haar eerste bezoek ooit aan het bedevaartsoord. “Ik ging als brancardier. De eerste dagen waren overweldigend; met een bijna calvinistische blik bekeek ik de grootsheid. Heel veel zieke mensen en mensen met zware handicaps. Indrukwekkend was het. De derde dag voelde ik een soort overgave en daarna kon ik het omarmen. In de ruwe montage van het programma zag ik weer die ontzettende saamhorigheid, die lieve sfeer, de hulpvaardigheid en de devotie.”

Vrolijk van gemoed

Ze had wel eens een ziekentriduüm meegemaakt en bedevaarten naar Banneux en Kevelaer. De Lourdesreizen sloten er mooi op aan. “Als je niet kan lopen, heb je iemand nodig om te duwen. Ik ben nogal vrolijk van gemoed. Door mijn instelling kon ik goed omgaan met alles wat je daar ziet. Hoor je zware verhalen, dan moet je luisteren. Ik kon altijd voor iedereen een Ave Maria of een Panis zingen.

De pelgrims in Lourdes hebben echt een verlicht gevoel, ze worden gedragen door het mysterie, door wat dan ook. Ik hang daar geen naam aan. In Lourdes is Maria de grote trekpleister. Ik geloof werkelijk dat ze is verschenen aan Bernadette Soubirous.”

“De pelgrims in Lourdes hebben echt een verlicht gevoel, ze worden gedragen door het mysterie”

Een bezoek aan het bedevaartsoord beïnvloedt ook haar eigen stemming. “Na zo’n bedevaart ben ik totaal mild. Jammer genoeg is dat na een week weg, maar ik weet wel dat het in me kan zitten”, vertelt ze. “In 2021 ben ik met presentator Wilfred Kemp in Rome geweest voor Kerst in Rome. Buiten beeld is daar mijn liefde voor Lourdes wel ter sprake gekomen.”

Rome vindt ze mooi, “maar het is voor mij de plaats van de priesters en de kardinalen die mijn manier van leven veroordelen – ik ben met een vrouw getrouwd. Die associatie heb ik met Lourdes niet. Daar voel ik me volledig geaccepteerd en kan ik helemaal mezelf zijn. In het instituut word ik soms veroordeeld door bepaalde mensen.”

Hypocriete bedoening

Hoewel het schuurt, praat Francis wel over haar visie op de Kerk en het geloof. “Met al die schandalen is het instituut in mijn ogen een hypocriete bedoening. Onze paus doet erg zijn best, maar ontmoet veel weerstand.

Ik ben in een katholiek gezin opgevoed. Ik doe mijn best om mijn talenten zo goed mogelijk te benutten. Daarom zal ik niet uit de Kerk stappen; het is beter om die van binnenuit te veranderen. De Kerk heeft heel mooie denkers, zoals de heilige Franciscus van Assisi of Titus Brandsma. Je hoeft alles niet zo letterlijk te nemen; je hoeft niet zo zwart-wit te geloven.”

Francis was in september in het bedevaartsoord. “Het is een enorm project waarvoor we met drie cameraploegen zijn afgereisd.” Ze wilde het programma “niet te religieus” maken: “Ik heb beslist geen zendingsdrang, maar ik wil dat de kijker het enthousiasme kan voelen. Het moet niet teveel over God en Jezus gaan, dat is zoiets persoonlijks.”

“We praten met gewone mensen. Met een zorgmedewerkster die dit jaar voor het laatst mee mag, omdat ze zeventig is. Met de reisleidster, met de pelgrims over wat hen beweegt.” Indrukwekkend vond ze de lichtprocessie, waarbij 60.000 mensen met een kaarsje in de hand in optocht lopen en de rozenkrans bidden, zoals Maria heeft gevraagd aan Bernadette Soubirous. “We hebben met een drone de hele pelgrimsgroep zo slingerdeslanger vastgelegd.”

Wonderlijk water

Of ze Lourdeswater heeft meegenomen? Snel steekt ze een flacon omhoog met de herkenbare blauwe sjerp. “Dat water is misschien water, maar als je erin gelooft, kan het wonderlijk zijn. Ik vind het leuk om mee te nemen, omdat het laat zien dat ik daar ook aan deze mensen heb gedacht. Soms geeft het ook een opening om ergens dieper op in te springen, als je zo’n flesje Lourdeswater geeft.”

Over haar eigen hoogtepunt op deze reis hoeft ze niet na te denken. “Ik ben zangeres, ik kan op een heel mooie manier uiten waar ik voor sta. Als ik het Ave Maria zing, komt alles samen.”

Francis naar Lourdes is te zien op maandag 25, dinsdag 26 en woensdag 27 december om 20.40 uur op NPO 2.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.