<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Interview

Nieuwe projectcoördinator Laudato Si’ Alliantie: ‘Katholieken mogen klimaatlat hoog leggen’

Selinde van Dijk-Kroesbergen 12 september 2023
image
Jurijn Timon de Vos is de nieuwe coördinator van de Laudato Si' Alliantie Nederland, de organisatie die zich inzet voor de verspreiding van ideeën uit paus Franciscus' 'klimaatencycliek'. Foto: Maren van der Burght

Jurijn Timon de Vos is sinds begin deze maand begonnen als projectcoördinator bij de Laudato Si’ Alliantie Nederland. “Het is in Nederland bar slecht gesteld met onze voetafdruk op de aarde. We leven ver boven onze stand.”

Met zijn nieuwe functie wil Jurijn Timon de Vos (28) daarom graag bijdragen aan “de goede zaak”. Helemaal nieuw is het allemaal niet voor hem. Hij was eerder al betrokken bij de oprichting van het Laudato Si’ Instituut aan de Radboud Universiteit. Over de katholieke identiteit van deze universiteit schreef hij een proefschrift waarmee hij binnenkort hoopt te promoveren.

Hoop en urgentie

De Vos nam per 1 september het stokje over van Daan Savert, wiens lijn hij wil voortzetten. “Ik wil graag hoop en urgentie combineren”, zegt De Vos over zijn plannen bij de Alliantie. Dat is ook precies wat hem aan paus Franciscus’ encycliek Laudato Si aanspreekt.

https://www.kn.nl/abonnementen/

“De encycliek heeft aandacht voor verwondering en bewustwording van hoe mooi de aarde is. De dankbaarheid voor dat mooie geschenk resulteert hopelijk in actieve bijdragen aan een beter klimaat.” Wanneer de nadruk te veel op urgentie ligt, dan “sluiten veel mensen de luiken”, zo denkt de nieuwe coördinator.

Reserves

De Vos vindt het niet op zijn plaats zich al te “ambitieus” op te stellen. “Ik hoop met dit werk te kunnen bijdragen aan een brede beweging die al gaande is.” Die beweging is wat De Vos betreft meer dan nodig. “Het is in Nederland bar slecht gesteld met onze voetafdruk op de aarde. We leven ver boven onze stand.”

“We zullen onze levensstijl moeten aanpassen met oog voor de ander. Het kan niet anders dan dat wij in het rijke Nederland offers moeten brengen.”
- Jurijn Timon de Vos

De Vos vertelt dat het al op 12 april in Nederland Dutch Overshoot Day was: Nederland had op die dag al alle grondstoffen verbruikt die de aarde in een heel jaar kan voorbrengen voor ons land. “Nederland put dus uit de reserves van onze planeet.” De wereldwijde Earth Overshoot Day viel dit jaar op 2 augustus.

30 procent terug aan de natuur

“De encycliek van paus Franciscus stelt dat de schreeuw van de aarde samenhangt met de schreeuw van de armen. We zullen daarom onze levensstijl moeten aanpassen met oog voor de ander. Het kan niet anders dan dat wij in het rijke Nederland offers moeten brengen.”

Katholieken mogen hierin wat hem betreft “de lat flink hoog leggen”. Hij erkent dat er binnen de kerkprovincie meer concreet klimaatbeleid nodig is, zoals dat in Ierland het geval is. Daar begonnen de bisschoppen in maart een project om in 2030 ongeveer dertig procent van alle grond rondom kerken “terug te geven aan de natuur”.

https://www.kn.nl/donaties/

De Ierse bisschoppen willen de encycliek van de paus implementeren door een deel van het kerkterrein “een toevluchtsoord voor bestuivers en biodiversiteit” te maken. Zij stellen eenvoudige maatregelen voor, zoals het installeren van bijenhotels, bloemen en bollen planten die bestuivers aantrekken, alternatieve energiebronnen promoten of een recyclingsysteem organiseren.

De Vos reageert enthousiast op de vraag of de Alliantie samen met de Nederlandse kerkprovincie en religieuzen een soortgelijk beleid zou kunnen maken. “Het zou mooi zijn als we zoiets in Nederland ook kunnen bereiken.”

Lichtpunt

Lokale verankering is essentieel, vindt De Vos, maar het houdt niet op bij de kerkpoort of de Nederlandse grens. “In de echokamer komen geen nieuwe ideeën tot stand”, evenals dat er geen verbinding naar buiten wordt gemaakt, zegt De Vos. Daarom deed de Laudato Si’ Alliantie in aanloop naar de A12-demonstraties van afgelopen weekend mee met een A12-voettocht.

“Het zou mooi zijn als kerken en kloosters een beleid zouden maken voor de implementatie van de Laudato Si- encycliek.”
- Jurijn Timon de Vos

“Ik had gesprekken met mensen die ik anders niet tegen zou komen. Een deelneemster zei na afloop van de voettocht dat ons gesprek voor haar als een lichtpuntje was. Ze was blij verrast dat katholieke organisaties ook hun steentje bijdragen. En dat was voor mij weer een lichtpuntje.”

De Vos is van plan om de aankomende tijd vaker te velde te gaan, deels digitaal. Zo biedt de Alliantie samen met de internationale Laudato Si’ Movement een cursus aan over hoe de visie in de encycliek concreet handen en voeten kan krijgen.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Verder gaat hij op zoek naar verbinding met katholieke jongeren. Zo zal hij aanwezig zijn bij het GroenGelovig Festival in Veenendaal en bij de Katholieke Jongerendag in dezelfde plaats.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.