<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Interview

Valentina Alazraki: ‘Media zijn niet de vijand van de Kerk’

KN Redactie 7 juni 2019
image
Valentina Alazraki spreekt de deelnemers aan de misbruiktop toe. CNS Photo - Vatican Television

Geen Vaticaancorrespondent versloeg meer pausreizen dan Valentina Alazraki. De Mexicaanse journaliste haalde onlangs wereldwijd de voorpagina’s met een uitgebreid interview met paus Franciscus. 

De Nestor van de Vaticaanjournalisten vertelt in gesprek met KN-Romecorrespondent Marta Petrosillo over haar loopbaan, die begon in de jaren zeventig. Alazraki volgde vijf pausen en nam deel aan 154 internationale pausreizen – afgelopen weekend was ze nog in Roemenië. 

Interviews paus Franciscus

Ook interviewde de correspondente van tv-station Televisa, paus Franciscus twee keer. In het meest recente, explosieve interview sprak de paus over alles: van de zaak-Viganò tot de beschuldigingen van ketterij tegen hem (zie onderaan).

Volgens Alazraki zei de paus tijdens de misbruiktop dat ze het interview zouden kunnen doen. “De meer delicate vragen waren zeker die met betrekking tot de Kerk en het schandaal van seksueel misbruik”, vertelt de journaliste. 

“Tijdens het interview wilde ik hem de kans geven enkele van de gedragingen uit te leggen die twijfel hebben veroorzaakt bij sommige katholieken. Ik wilde die bespreken. De paus legde uit dat er niets was veranderd in de leer”, aldus Alazraki, die ook vertelt hoe het werk van Vaticaancorrespondenten in de loop der jaren is veranderd.

Veranderingen Vaticaanse communicatie

“Ik kwam hier aan toen er geen internet was, geen computers, geen mobiele telefoons. Mijn echte band met de Vaticaanse communicatie begon met de twee conclaven van 1978. Ik kon zien hoe Johannes Paulus II de communicatie veranderde. Nadat hij op het balkon van de Sint-Pieter verscheen, beseften we allemaal dat hij een absoluut mediagenieke paus was.”

Alazraki vertelt hoe de Poolse paus grondige veranderingen doorvoerde in de Vaticaanse communicatie. “Hij was niet alleen een religieus leider was, maar ook een politiek en diplomatiek leider. Informatie over de Heilige Stoel belandde niet langer in een kolommetje in het binnenwerk van de kranten, maar op de voorpagina. Ik begon in dit nieuwe tijdperk”,

Toespraak tijdens Misbruiktop

De Mexicaanse journaliste gaf een toespraak tijdens de misbruiktop eerder dit jaar, waarin ze waarschuwde dat journalisten de “ergste vijanden” van de bisschoppen zullen zijn als zij seksueel misbruik blijven toedekken.

“Ik wist wat ik wilde zeggen, maar je spreekt niet iedere dag de paus en de voorzitters van alle bisschoppenconferenties toe. Ik bereidde me zeer goed voor. Ik denk dat het mijn intuïtie was om als moeder te spreken. Op de een of andere manier voelden de slachtoffers zich vertegenwoordigd, omdat ik erover sprak dat men op hen gericht moet zijn. Ik had niet gedacht dat zij zo zouden reageren… ik vreesde hun reactie.”

“Ik heb ook proberen uit te leggen dat de media geen vijanden van de Kerk zijn. We kunnen bondgenoten zijn. De misbruikplegers zijn de vijanden.”

Fragmenten uit het interview dat Valentina Alazraki had met paus Franciscus:

 

Over Viganò en de zaak McCarrick: “Ik herinner me niet of (Vigano) me hierover verteld heeft. (…) Of het waar is of niet, geen idee! Maar je weet dat ik niets wist over McCarrick; anders zou ik niet gezwegen hebben.”

Over de open brief waarin hij van ketterij beschuldigd wordt:“Het kwetst me helemaal niet. Hypocrisie en leugens kwetsen me, die kwetsen me. Maar zo’n vergissing, waar er zelfs mensen zijn die er hun hoofden mee gevuld hebben…” Gevraagd naar hoe hij reageerde: “Met gevoel voor humor, mijn dochter. (…) Ik bid ook voor hen omdat zij misleide en arme mensen zijn, sommigen zijn gemanipuleerd.”

Over China:“Mijn droom is China. Ik houd heel veel van de Chinezen. De banden met China zijn goed, zeer goed.” Gevraagd of sommige katholieken zich aan de kant gezet voelen door de in 2018 getekende overeenkomst tussen China en de Heilige Stoel: “Katholieken over het algemeen niet. Katholieken zijn blij nu verenigd te zijn. In feite werd Pasen samen gevierd, allemaal samen en in alle kerken. Er waren dit jaar geen problemen.”

Over de hervorming van de curie:“De staat Vaticaanstad als regeringsvorm, de curie, wat die ook is, is het laatste Europese hof van een absolute monarchie. Het laatste. De andere zijn nu constitutionele monarchieën, het hof is verdund. Hier zijn er nog hofstructuren die moeten vallen.” De hervorming is niet de zijne, aldus de paus, maar iets “waarom de kardinalen hebben verzocht. Het systeem van het hof is wat moet verdwijnen. En dat verzochten alle kardinalen, nou ja, de meeste, God zij dank.”

>>Lees het complete interview in het KN van vrijdag of via KN Digitaal

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.