<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Misbruik

‘Niemand hoort te smeken om gerechtigheid’: Pauselijke commissie laakt kerkelijke misbruikaanpak

Elise Ann Allen - Crux 28 september 2023
image
Kardinaal Seán O'Malley, prefect voor de pauselijke commissie voor de bescherming van minderjarigen. De commissie heeft hard uitgehaald naar het falende misbruikbeleid van de Kerk en werpt de aankomende synode op als een kans om verbeteringen te bespreken. Foto: OSV News - Rui Barros, The Catholic University of America

De pauselijke commissie voor de bescherming van minderjarigen vindt dat de Kerk systematisch faalt in de aanpak van misbruik. In een felle verklaring stelt de commissie dat slachtoffers op die manier “ook door de Kerk verraden worden”.

“Elke dag lijkt nieuw bewijs van misbruik naar voren te komen. Ook doofpotaffaires en verkeerde behandeling door kerkleiders over de hele wereld steken steeds weer de kop op”, aldus een verklaring die de commissie op 27 september op zijn website plaatste. De opvallend vinnige verklaring is uitgegeven ter gelegenheid van het consistorie van dit weekend en de synode over synodaliteit, die volgende week begint.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De pauselijke commissie voor de bescherming van minderjarigen is een Vaticaans orgaan dat in 2014 door paus Franciscus werd opgericht. Sinds juni 2022 valt de commissie onder het Dicasterie voor de Geloofsleer. De Amerikaanse kardinaal Seán O’Malley is prefect van het orgaan.

‘Tragische tekortkomingen’

Sommige gevallen van misbruik komen in de media en andere niet, waardoor veel slachtoffers in stilte lijden, aldus de commissie. Misbruik brengt “de pijn van een verschrikkelijk verraad met zich mee”, staat in de verklaring. “Slachtoffers worden niet alleen verraden door de dader, maar ook door een Kerk die niet in staat of zelfs niet bereid is om de realiteit onder ogen te zien.”

De commissie meldt dat sommige recente gevallen “wijzen op tragische tekortkomingen in de procedures die bedoeld zijn om misbruikers te straffen en diegenen verantwoordelijk te houden die de plicht hebben om misstanden aan te pakken”.

Druk uitoefenen

“We hebben al veel te lang gewacht met het herstellen van de gebreken in de procedures, die slachtoffers in het duister laten”, schrijft de commissie. Daarbij belooft die strenger te gaan kijken naar wat niet werkt, zodat alle slachtoffers “toegang krijgt tot gerechtigheid en genoegdoening”.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De commissie belooft ook druk te gaan uitoefenen op de mensen in gezaghebbende posities “om deze misdaden aan te pakken, om hun taken effectief uit te voeren, om het risico op verdere overtredingen te minimaliseren en om een respectvolle omgeving voor iedereen te garanderen”.

Misbruiktop

Zelfs na de Vaticaanse misbruiktop van 2019 “blijven er diepe frustraties bestaan”, stelt de verklaring. De misbruiktop werd bijgewoond door de voorzitters van alle bisschoppenconferenties over de hele wereld, evenals door een groot aantal deskundigen en misbruikslachtoffers.

Deze frustraties zijn vooral aanwezig bij degenen die nog steeds op zoek zijn naar gerechtigheid, aldus de commissie, die toevoegt dat “niemand hoort te smeken om gerechtigheid in de Kerk”.

Het feit dat dat nog wel moet gebeuren, wijst volgens de commissie “op een schandalig gebrek aan vastberadenheid bij velen in de Kerk, dat vaak nog verergerd wordt door een ernstig tekort aan middelen. Er kan op dit gebied weinig verandering plaatsvinden zonder de pastorale bekering van kerkleiders”.

Consistorie en synode

Het consistorie van dit weekend, waar de paus 21 nieuwe kardinalen zal creëren, en de aankomende synode over synodaliteit zijn volgens de pauselijke commissie twee gebeurtenissen waar het thema misbruik niet mag ontbreken.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

De commissie vraagt om “zinvolle tijd” in te ruimen tijdens de synode voor de aanpak van misbruik en om ruimte te bieden aan slachtoffers om hun verhalen te delen. Tot slot dringt de commissie er bij kerkleiders op aan om te streven naar een dag waarop de hele Kerk “een plaats van empathie en verzoening mag zijn voor mensen die door misbruik zijn getroffen”.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.