<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Midden-Oosten

Iran: christenen aangeklaagd wegens drinken Avondmaalswijn

KN Redactie 16 september 2016
image
Bij dezelfde huiszoekingsactie werden dominee Nadarkani en zijn vrouw gearresteerd. (Foto: Bosnews.com)

Drie Iraanse christenen stonden onlangs terecht wegens “acties tegen de nationale veiligheid” en het drinken van Avondmaalswijn.

Huiszoekingen

Het drietal werd op 13 mei gearresteerd tijdens een serie huiszoekingen bij christenen in de stad Rasht aan de Kaspische Zee. Bij deze serie acties werden ook dominee Yousef Nadarkani en zijn vrouw Fatemeh Pasandideh in hun eigen woning gearresteerd. Het is niet duidelijk of het echtpaar in dezelfde zitting terechtstond.

Nationale veiligheid

Yasser Mossayebzadeh, Saheb Fadaie en Mehdi Reza Omidi stonden 10 september terecht voor de Tiende Kamer van het Revolutionaire Hof. Tijdens de zitting, die tien minuten duurde, werden zij beschuldigd van “acties tegen de nationale veiligheid”. Ook werden zij aangeklaagd wegens het drinken van wijn tijdens een avondmaalsviering. Indien zij schuldig bevonden worden kunnen zij zweepslagen krijgen.

Eerder gegeseld

Mehdi Reza Omidi is eerder gegeseld. Hij werd op 31 december 2012 samen met drie geloofsgenoten gearresteerd tijdens een actie tegen huiskerken. De groep werd toen ook beschuldigd van het drinken van alcohol tijdens een Avondmaalsviering. Bovendien werden een ontvanger en satelllieschotel aangetroffen. Omidi kreeg op 30 oktober 2013 tachtig zweepslagen toegediend.

Kerken onder sharia

Het privé nuttigen van alcohol door niet-moslims is niet verboden in Iran. Een lokale bron sprak tegenover CSW het vermoeden uit dat de hernieuwde vervolging wegens het drinken van wijn tijdens Avondmaalsvieringen een speciaal doel heeft. Volgens de bron willen de Iraanse autoriteiten dat ook Kerken zich aan de sharia onderwerpen. Dat zou passen in het huidige beleid om religieuze praktijken te beperken of te controleren.

Sacrament gecriminaliseerd

Volgens CSW-directeur Mervyn Thomas “criminaliseren” de Iraanse autoriteiten feitelijk “het christelijke sacrament van de communie” Dat vormt “een onacceptabele inbreuk op het recht om het eigen geloof vrij en in vrede te praktiseren.” “Wij dringen er bij de Iraans autoriteiten op aan te verzekeren dat de praktijken en de wettelijke procedures niet indruisen tegen de grondwettelijke erkenning van het christelijk geloof”, aldus Thomas. Bovendien heeft Iran zich ook aan internationale verdragen in dezen verplicht.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.