fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Italiaanse bisschoppen blijven tegen wetsvoorstel geregistreerd partnerschap

KN Redactie 5 mei 2016
image
Kardinaal Angelo Bagnasco, hier met toenmalig Italiaans president Giorgio Napolitano. (Foto: wikipedia.org - CCBY Presidenza della Repubblica)

De Italiaanse bisschoppen blijven tegenstander van een wetsvoorstel dat geregistreerd partnerschap ook voor paren van gelijk geslacht wettelijk regelt. Dat meldt ANSA.

“Individuele rechten zijn al gegarandeerd”, zei de voorzitter van de Italiaanse bisschoppenconferentie, kardinaal Angelo Bagnasco, dinsdag in een persconferentie.

Het gezin

De Italiaanse Kerk wijst het gelijkstellen van andere regelingen aan het huwelijk in zijn geheel af. “Andere verbintenissen op hetzelfde niveau plaatsen als het huwelijk verzwakt het gezin. Een gezin wordt gevormd door een huwelijk tussen een man en een vrouw en is het fundament van de burgerlijke maatschappij.”

Senaat al ingestemd

De Italiaanse premier Matteo Renzi heeft gezegd dat het voorstel tussen 10 en 12 mei in stemming wordt gebracht in het Huis van Afgevaardigden.

In februari stemde de Senaat er al mee in. Net als toen zou Renzi ook nu de vertrouwenskwestie willen stellen.

‘Hypocrisie’

Het oorspronkelijke wetsvoorstel wilde het ook mogelijk maken voor mensen in een gelijkgeslachtelijke relatie om de kinderen van hun partner te adopteren.

Dat artikel werd echter geschrapt omdat Renzi’s coalitiepartner NCD er niet mee wilde instemmen. Ook praktiserend katholieke leden van Renzi’s eigen PD waren er tegen.

Bagnasco zei te hopen dat het niet door de achterdeur terugkeert. “De adoptieregeling is verscheurd en we hopen allemaal dat die niet op een andere manier terugkomt want dat zou hypocrisie zijn.” (ANSA)