<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Japans kindertal naar nieuw dieptepunt

KN Redactie 5 mei 2017
image
Foto: Tzuhsu Tsu ccby

Het aantal kinderen in Japan heeft opnieuw een dieptepunt bereikt.

Volgens de gegevens van de overheid is er al 36 jaar sprake van een ononderbroken daling van het geboortecijfer. Vorig jaar bedroeg het aantal kinderen tot 15 jaar nog niet de helft van de piek van bijna 30 miljoen in 1954. In 1950 bestond de Japanse bevolking voor 35,4% uit kinderen, nu is dat 12,4%.

Gemeenschappen verdwijnen

Tokyo is de enige plek waar jaar na jaar een groei van de jonge bevolking plaatsvindt. De vergrijzing slaat vooral toe op het platteland. Uit bevolkingsprognoses uit 2015 blijkt dat rond 2040 meer dan 890 plattelandsgemeenschappen niet meer zullen bestaan.

Niet bevorderlijk voor gezinnen

Ook de Japanse katholieken gaan mee in de vergrijzing. Volgens aartsbisschop Kikuchi van Niigata is er reden tot grote zorg voor het voortbestaan van parochies. Tegenover AsiaNews verklaarde hij dat “de huidige economische situatie van Japan niet bevorderlijk is voor het opvoeden van veel kinderen”. “Het is voor de Kerk onverantwoord om een beleid op te leggen om meer kinderen te krijgen terwijl veel gezinnen te kampen hebben met financiële problemen als gevolg van de opvoeding van kinderen zonder steun van de overheid.” (KN/AN)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.