fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Jonge priester gewijd in Gent: ‘Ik begreep wat het antwoord was: priester worden’

KN Redactie 5 september 2016
image
Archiefbeeld van een priesterwijding: de wijdelingen liggen plat ter aarde. (Foto: AP)

In de Sint-Baafskathedraal in Gent heeft mgr. Luc Van Looy zaterdag Simon De Keukelaere (33), lid van de geestelijke gemeenschap ‘Het Werk’, tot priester gewijd.

Volgens Het Nieuwsblad was de Gentse kathedraal bomvol en kreeg de kersverse priester een staande ovatie van de aanwezigen.

‘Diepe innerlijke vreugde’

Een dag later, op zondag, droeg De Keukelaere zijn eerste heilige Mis, of ‘eremis’, zoals de Vlamingen zeggen, op in de in de Sint-Martinuskerk in Gent Ekkergem. “Dat”, zei De Keukelaere voor zijn wijding in Het Laatste Nieuws, “is de kerk waar mijn ouders getrouwd zijn.”

Tegen het einde van zijn middelbare schooltijd begon het geloof belangrijk voor hem te worden, vertelt hij tegen HLN, en kwam ook het idee priester te worden in hem op. Dat idee bleef terugkeren. “Toen heb ik aan Jezus gevraagd: wat wil jij dat ik met mijn leven doe? In mijn hart en geweten begreep ik wat het antwoord was: priester worden. Ik heb ja gezegd en ervoer een diepe innerlijke vreugde.”

‘Nooit eenzaam’

Bang dat hij door zijn keuze voor het celibataire leven “veel gaat moeten missen”, zoals HLN hem voorlegt, lijkt hij niet. “Een leven als priester is geen leven zonder liefde. Ik geloof in een God die een mensenhart echt gelukkig kan maken. Het is een beetje zoals in een huwelijk. Als een religieuze geen tijd neemt voor God, dan wordt het moeilijk. Ik duik graag in de stilte, om in gebed bij God te zijn. Ik voel me nooit eenzaam.”

De uit Eeklo afkomstige De Keukelaere vertelt in dat interview dat hij na zijn diakenwijding stage liep in de studentenparochie van de Oostenrijkse hoofdstad Wenen. “Dat was een fantastische ervaring. Ik werk heel graag met jongeren.”

Jongeren bereiken

Hij beseft dat de Kerk “het bij ons niet gemakkelijk” heeft, maar is toch hoopvol. “Het is Jezus gelukt mij te bereiken. Dan kan Hij ook andere jongeren bereiken. We moeten eigenlijk veel meer durven zeggen hoeveel moois Jezus en de Kerk ons geven.”

Hij ziet hoe veel jongeren zoekend zijn, en ook wel weten “dat het meedobberen met de consumptiemaatschappij niet echt gelukkig maakt”. De jonge priester ziet er dan ook naar uit “om met die jongeren iets te gaan drinken en een goed gesprek te voeren over hun levensvragen”.

‘Nood aan jonge priesters’

De Keukelaere zal in ieder geval nog een jaar in Wenen blijven, in de studentenparochie en een stadsparochie. “Nadien zit de kans erin dat ik naar ons landje kom. We hebben hier ook een grote nood aan jonge priesters. Maar die beslissing is nog niet gevallen.”

Grootmoeder: ‘Zowat elke dag voor gebeden’

In Het Laatste Nieuws zei de grootmoeder van pater De Keukelaere na de wijding: “Het is voor mij een grote vreugde dat de oudste van mijn 19 kleinkinderen nu priester gewijd is. Ik geef toe: ik heb hier zowat elke dag voor gebeden. Mochten er geen roepingen meer zijn, dan zou de wereld heel erg koud zijn!”

De Keukelaeres vader zei tegen HLN “gelukkig” te zijn, omdat de oudste van zijn vier zoons “duidelijk zijn weg gevonden heeft”.