<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Kapucijnen uit Nederland en Vlaanderen bundelen de krachten onder Duitse vleugels

Luuk van den Einden 30 maart 2023
image
De kapucijnen van Vlaanderen en Nederland vormen sinds 29 maart één delegatie binnen de Duitse kapucijnenprovincie. Foto: Minderbroeders kapucijnen - Tobias Rauser

De minderbroeders kapucijnen in Vlaanderen en Nederland vormen voortaan één delegatie die onder de Duitse kapucijnenprovincie valt. Mogelijk wordt er daardoor ook een nieuwe internationale kloostergemeenschap in Nederland opgericht.

De nieuwe Vlaams-Nederlandse delegatie werd op 29 maart opgericht op een voor de fusie toepasselijke plek: het kapucijnenklooster van Meersel-Dreef, een Vlaamse plaats die tegen de Nederlandse grens ligt. De bijeenkomst was een feestelijke gebeurtenis waarbij een groot aantal kapucijnen aanwezig was.

Fusie

Tot de fusie was de Vlaamse provincie zelfstandig, terwijl Nederland al onder de Duitse provincie viel. De nieuwe delegatie bestaat uit 65 kapucijnen uit vier verschillende kloosters. In Herentals en Tilburg zijn kloostergemeenschappen voor oudere broeders, terwijl in Meersel-Dreef en Antwerpen internationale gemeenschappen gevestigd zijn.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De Waalse kapucijnen worden niet bij de fusie betrokken: zij vallen al een twintigtal jaren onder de Franse provincie.

Nieuwe gemeenschap

Met de fusie komt ook de stichting van een nieuwe internationale gemeenschap in zicht. Gezien de hoge leeftijd van veel minderbroeders kapucijnen, zet de orde in Europa al langer in op de stichting van internationale gemeenschappen.

Het Emmausklooster in het Noord-Brabantse Velp, dat tussen 1645 en 1979 door kapucijnen werd bewoond, is daarvoor de beoogde locatie. De stichting van een nieuwe kloostergemeenschap zou vrij uniek zijn; tegenwoordig is zoiets een zeldzaamheid in Nederland en België.

Duitse delegaat

Minderbroeder kapucijn Christophorus Goedereis is benoemd tot delegaat (overste) van het Nederlandstalige taalgebied binnen de kapucijnenprovincie. Hij zal worden bijgestaan door twee delegatieraadsleden: Kenny Brack, die gardiaan (huisoverste) is in Meersel-Dreef, en Ad Vermeulen, die dezelfde functie vervult in Tilburg.

image
De Duitser Christophorus Goedereis (midden) wordt overste van het nieuwe delegaat. Hij zal daarbij worden bijgestaan door Kenny Brack (links) en Ad Vermeulen (rechts). Foto: Minderbroeders kapucijnen - Tobias Rauser

Goedereis komt uit Nordhorn, een Duitse plaats tegen de Nederlandse grens, en woont al enige tijd in Nederland. Tot juni 2022 was hij provinciaal overste van de Duitse kapucijnen; in die functie onderzocht hij de mogelijkheid om een internationale gemeenschap op te richten in Nederland.

‘Geschiedenis niet terugdraaien’

De Vlaams-Nederlandse fusie is geen onbekend terrein voor de kapucijnenorde in de Lage Landen. Tussen 1858 en 1882 vormden België en Nederland samen een provincie. De nieuwe delegatie is ook vernoemd naar de oude geografische aanduiding van de Lage Landen.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Goedereis is er echter van overtuigd dat “deze stap de geschiedenis niet zal terugdraaien, maar een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis vormt”, sprak hij op de bijeenkomst. Hij heeft vertrouwen in de toekomst van de congregatie in de Lage Landen: “Je weet maar nooit welke verrassingen de Heilige Geest in petto heeft.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.