<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Opmerkelijk

Kapucijner broeder wint Amerikaanse versie ‘Heel Holland Bakt’

Sanne Gerrits 20 januari 2020
image
Broeder Andrew Corriente aan het werk in de keuken van zijn kapucijnerklooster in Washington. (Foto: CNS photo/Andrew Biraj, Catholic Standard)

Kapucijner broeder Andrew Corriente uit Washington is tot winnaar gekozen in de Amerikaanse tegenhanger van Heel Holland Bakt. Het programma The Great American Baking Show: Holiday Edition, dat heel december door tv-zender ABC werd uitgezonden, is een afgeleide van de zeer populaire Great British Bake Off.

Broeder Andrew zei te willen meedoen “omdat ik van bakken houdt, en ik wilde leren van anderen” die onderdeel van de productie uitmaakten. “Zij waren ongelofelijk goede bakkers”, zei de broeder van zijn tegenstanders. Een aantal van hen zijn sindsdien goede vrienden geworden.

Feestdesserts

De feestdageneditie van het Amerikaanse kookprogramma beleeft nu zijn vijfde seizoen, waarbij 10 amateurbakkers in de wedstrijd de uitdaging aangaan het meest bijzondere gebak te maken. Iedere aflevering valt er iemand af totdat de winnaar is uitgekozen.

Broeder Andrew kwam als overwinnaar uit de bus nadat hij en de twee andere finalisten de opdracht kregen drie verschillende feestdesserts naar keuze te maken. Hij verdiende de lauwerkrans met chocoladekoekjes met limoencrème en bramenjam, sponscakejes met verse room en fruit en een bladerdeeggebakje.

Eerder afgezegd vanwege geloften

Broeder Andrew kreeg afgelopen juni te horen dat hij mee mocht doen aan het programma, maar gaf zich in 2017 al op.

“In 2018 belde de producers mij op, maar toen moest ik afzeggen vanwege mijn eeuwige geloften”, vertelde hij de Catholic Standard, de krant van aartsbisdom Washington. “Dit jaar belden ze opnieuw en deed ik mee.”

Hij vertelde de hele maand juli “recepten te hebben ontwikkeld en uitgetest” voordat hij naar Londen reisde in augustus om het hele seizoen in die maand op te nemen. “Het filmen duurde soms tot 14 uur per dag”, zei broeder Andrew. “Ik moest opletten dat mijn gebeden, Mis en meditaties er nog bij konden.”

Koken in pij

Hoewel het erg heet was in de keuken waar de wedstrijd plaatsvond, koos broeder Andrew ervoor zijn kenmerkende bruine kapucijner pij te dragen tijdens het bakken.

“Ik houd zoveel van mijn leven, ik wil dat mensen dat zien”, zei hij. “Mijn vermogen om te bakken is zo verbonden met mijn levenswijze. Alles wat ik heb is van God, en ik wilde dat mensen konden zien hoe dat alles ineen grijpt.”

Het klooster waar broeder Andrew vaak zijn bakmeesterwerken creëert maakt onderdeel uit van de Sint-Augustinusprovincie van de orde van de minderbroeders kapucijnen in Pittsburgh. De 30 mannen die op het kapucijnercollege wonen, studeren ofwel op de Katholieke Universiteit van Amerika om zich voor te bereiden op het priesterschap, waarbij zij allerlei taken voor het aartsbisdom Washington uitvoeren, of zij zijn juist met pensioen.

Nieuwe evangelisatie

Kapucijner pater Paul Dressler, gardiaan van de provincie en hoofd van de vorming op het kapucijnercollege, noemde de deelname van broeder Andrew “onderdeel van de nieuwe evangelisatie”.

“Broeder Andrew wilde aan de show meedoen als getuige. Hij ging om te evangeliseren en het evangelie en onze orde aan de wereld te laten zien”, zei pater Dressler.

Kapucijner pater Tom Betz, provinciaal van de Sint-Augustinusprovincie, gaf toestemming en broeder Andrew ging op pad. “Broeder Andrew bracht de goedheid van God en de goedheid van het religieuze leven onder de aandacht”, aldus pater Dressler.

Traditie van goed eten en drinken

Hij voegde toe dat het niet ongewoon is voor een religieus om vertrouwd te zijn in de keuken. “Het religieuze leven kent een lange traditie als bron van voedsel”, legde pater Dressler uit. Hij wees op de aloude moniale traditie om bier te brouwen, wijn te maken en zelfs aan koffieliefhebbers wereldwijd het gelijknamige cappuccino te schenken.

“Het is verbonden met het feit dat alle goede dingen van God komen”, zei pater Dressler.

Overgave

Broeder Andrew is een derdejaars seminarist. Na zijn studie tot filmmaker had de nu 31-jarige in Californië geboren monnik een “bureaubaantje in de amusementsindustrie” bij een talentenbureau.

“Ik zocht naar ander werk, maar dacht nooit over het religieuze leven,” zei hij. “Een vriendin uit mijn studietijd werd non en toen ik naar haar geloften kwam, ontmoette ik een kapucijn.” Dat spoorde broeder Andrew aan om de orde uit te proberen. “Ik ontmoette de mannen, en de rest is geschiedenis”, zei hij.

‘Bakken is eucharistisch’

Broeder Andrew kookt regelmatig voor de bewoners van het klooster. Bakken, zo zegt hij, “is op een bepaalde manier eucharistisch.”

“Jezus gaf zichzelf in brood en wijn”, aldus broeder Andrew. “Ook ik leg mijzelf in mijn kookkunst. Het is een soort van offerende liefde.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.