fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Kardinaal aangevallen tijdens chrismamis

KN Redactie 15 april 2017
image
Kardinaal Urosa wordt in veiligheid gebracht. (Foto: InfoCatolica)

Aanhangers van de Venezolaanse president Maduro hebben woensdag kardinaal Jorge Urosa Savino tijdens de zogeheten chrismamis aangevallen.

De aanval is waarschijnlijk een reactie op de recente oproep van de kardinaal aan de Venezolaanse bevolking zich vreedzaam te verzetten tegen het steeds dictatorialer optreden van Nicolas Maduro. Deze liet het Hooggerechtshof eerder deze maand het parlement buiten spel zetten waarin de oppositie de meerderheid heeft. Vanwege de felle reacties vanuit het buitenland, maar ook vanuit eigen kring besloot Maduro het besluit deels terug te draaien. Kort daarna werd de voornaamste Venezolaanse oppositieleider door een rechter verboden politiek actief te zijn.

Heilige Mis verstoord

Tijdens de zogeheten chrismamis, waarbij de oliën voor verschillende sacramenten worden gewijd, stormde een groep Maduro-aanhangers onder luid geschreeuw de Santa Teresabasiliek van Caracas binnen. Daarbij waren ook prominente aanhangers van de president.

Handgemeen

Er ontstond een handgemeen waarbij de kardinaal volgens sommige bronnen geduwd zou zijn. Ook werden bekende oppositieleden en critici van het bewind aangevallen. Daarbij zouden mensen gewond zijn geraakt.
Een regeringskritische journalist zou zijn mobiele telefoon zijn ontfutseld waarmee hij de ongeregeldheden filmde.
Via de sociale media zijn verschillende filmpjes verspreid.

Uitlokking van geweld

De regering van Maduro heeft kardinaal Urosa Savino beschuldigd van het uitlokken van geweld. De kardinaal had onder meer opgeroepen tot burgerlijke ongehoorzaamheid om het afglijden “naar dictatuur” te stoppen. De kardinaal werd aangevallen tijdens zijn preek. Daarin waarschuwde hij voor de gevaren van een steeds autoritairdere regering. (KN/CWN)