fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Misbruik

Kardinaal Barbarin schorst vier priesters na misbruikklachten

KN Redactie 1 juli 2016
image
Kardinaal Philippe Barbarin (Foto: AP)

De Franse kardinaal Philippe Barbarin heeft vier priesters in zijn aartsbisdom geschorst en een aantal anderen beperkingen opgelegd nadat zij werden beschuldigd van het plegen van seksueel misbruik.

Het aartsbisdom Lyon maakte de namen van de betrokken priesters niet bekend, maar de krant Le Figaro publiceerde met een beroep op ingelichte bronnen de namen van de geschorste priesters. Daarnaast werden volgens de krant een tiental andere priesters op een of andere manier gedisciplineerd.

Aanbeveling onafhankelijke raad

Kardinaal Barbarin volgde met zijn actie de aanbeveling van de onafhankelijke raad die hij oprichtte om klachten over seksueel misbruik te onderzoeken.

Het aartsbisdom nam nieuwe richtlijnen aan voor de afhandeling van dergelijke klachten nadat de kardinaal onder vuur was komen te liggen. Hem werd verweten een priester in actieve dienst te hebben gelaten nadat deze had bekend in een eerdere misbruikzaak.

Barbarin: geen bewijs verdoezeld

Barbarin benadrukte geen bewijs te hebben verdoezeld, dat de klacht was opgelost voordat hij in Lyon aankwam en dat hij de priester meteen uit het dienstwerk verwijderde toen er een nieuwe klacht tegen de man werd ingebracht.

Commentator Ivan Rioufol van Le Figaro schreef eerder dat het erop leek dat de kritiek op de kardinaal politiek gemotiveerd was. Het zou een afrekening zijn vanwege diens verzet tegen invoering van het ‘homohuwelijk’ in Frankrijk.