<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Misbruik

Kardinaal Marx: ‘Misbruik is een misdaad’

KN Redactie 25 september 2018
image
Kardinaal Marx (Foto: metropolico ccby)

Het seksueel misbruik in de katholieke Kerk is nog lang geen gesloten boek.

“Ik zeg het in alle duidelijkheid: seksueel misbruik is een misdaad. Wie schuldig is moet bestraft worden”, aldus de voorzitter van de Duitse bisschoppenconferentie, in Fulda bijeen. Daar werd het rapport waar vier jaar aan is gewerkt door de onderzoekers toegelicht.

Schaamte

“Al te lang is misbruik in de Kerk ontkend, genegeerd en toegedekt. Voor alle falen en voor alle pijn vraag ik om verontschuldiging. Ik schaam mij voor het vernietigde vertrouwen, voor de misdaden, die mensen door ambtsdragers van de Kerk zijn aangedaan. En ik ervaar schaamte voor het wegkijken van velen die niet voor waar wilden aannemen wat er gebeurd is en niet om de slachtoffers hebben bekommerd. Dat geldt ook voor mij. Wij hebben niet naar de slachtoffers geluisterd.”
In zijn verklaring zei Marx dat “dit niet zonder gevolgen mag blijven”. “De betrokkenen hebben recht op gerechtigheid.”

Dringend noodzakelijk

Hij vroeg zich af of de maatregelen die de Duitse bisschoppenconferentie in 2010 voldoende zijn geweest. “De slachtoffers van seksueel geweld moeten recht worden gedaan. Wij merken dat het dringend noodzakelijk is naar de getroffenen toe te gaan en naar ze te luisteren, om te begrijpen. Wij willen bij de bestrijding van seksueel misbruik niet aan de slachtoffers voorbijgaan. Wij moeten een klimaat creëren waarin ook andere de moed vatten hun leed en hun verwondingen te verwerken.”

Niet wegpoetsen

Marx liet weten paus Franciscus te hebben geïnformeerd over de onderzoeksresultaten. Hij wil met zijn Duitse collega’s het thema ook al ter sprake brengen bij de komende jongerensynode. “Het thema mag bij de synode niet weggepoetst worden.” (KN)

 

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.