fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Kardinaal Marx onder vuur om steun Merkel

KN Redactie 30 september 2016
image
Kardinaal Marx, bekritiseerd om steun aan vluchtelingenbeleid. (Foto: Metropolico ccby flickr.com)

Kardinaal Reinhard Marx vergeet “herder te zijn van een pluriforme kudde” en dat hij “geen getuige voor Angela [Merkel]” is.

Houding ‘irriteert’

Die verbinding is “bevreemdend”, schrijft Aleander in zijn commentaar onder de kop ‘Het plotselinge Merkelenthousiasme van de katholieken irriteert’.
Hij reageerde daarmee op een interview met kardinaal in Taz, waarin hij zijn onomwonden steun uitspreekt voor het vluchtelingebeleid van bondskanselier Merkel. Ook keert hij zich tegen een bovengrens aan het aantal op te nemen vluchtelingen.

Bezwaren ‘niet christelijk’

Alexander zet vraagtekens bij Marx’ indirecte veroordeling van de bezwaren van de CSU tegen het vluchtelingbeleid. Die worden door de kardinaal “niet-christelijk” genoemd.

Kerk staat alleen

“Sinds Merkel tot verrassing in de rol van vluchtelingenkanselier struikelde” klinkt het “uit het aartsbisschoppelijk paleis en de aangesloten media ‘Santo subito’. De katholieke Kerk staat in haar enthousiasme voor Merkels beleid tamelijk alleen, aldus Alexander.

Pluriforme kudde

Hij begrijpt dat het “christelijk is in de vreemden broeders te zien”, maar desondanks is “ook bij sommige gelovigen” twijfel gerezen. Daarover kan Marx het “zelfs met zijn broeders uit Polen niet eens worden”, aldus de publicist. De voorzitter van de Duitse bisschoppenconferentie zou er “bij alle overheidsenthousiasme op moeten letten als een herder op te treden voor een pluriforme kudde en niet als een getuige voor Angela.”

Marx benadrukt steun

Ook het Hamburgse blad Focus verbaast zich over Marx’ houding. “Zo veel steun en lang aanhoudend applaus voor haar vluchtelingenpolitiek heeft Angela Merkel lang niet meer gehad”, aldus het blad. Marx onderstreepte deze week nogmaals dat hij haar “verzekerd” heeft “achter haar” te staan. De katholieke Kerk heeft een jaar geleden het besluit van Merkel “tot opname van vluchtelingen meegedragen”, aldus Marx. “Dat neem ik niet terug. Ik onderstreep het. De Kerk geeft haar wind in de rug.” (KN/KNA/Kath.net)