<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Kardinaal Marx waarschuwt voor ‘nationaal egoïsme’ in Europa

KN Redactie 29 april 2017
image
Kardinaal Reinhard Marx. Foto: Michael Thaidigsmann/Wikimedia Commons

De Duitse kardinaal Reinhard Marx vraagt om een meer vastberaden inzet voor een open, democratisch en pluralistisch Europa. Dit zal “complex en uitdagend zijn, maar alle alternatieven zullen de vrijheid bedreigen en uiteindelijk vernietigen”, aldus de voorzitter van de Duitse bisschoppenconferentie in een commentaar voor de Frankfurter Rundschau vandaag.

“Terug naar gesloten samenlevingen is mogelijk noch wenselijk. En zich terugtrekken in de beslotenheid van de eigen natiestaat is geen christelijke optie”, zegt Marx.

EU

De Brexit stelt fundamentele vragen aan de EU en is het symptoom van een diepere crisis, aldus de aartsbisschop van München, tevens voorzitter van de commissie van Europese bisschoppenconferenties COMECE. Maar om de schuld op ‘Brussel’ te steken is “tenminste te kort door de bocht, zo niet er helemaal naast.” Juist de individuele lidstaten hebben de afgelopen jaren laten zien dat zij “niet of slechts zeer langzaam in staat zijn om tot gemeenschappelijke oplossingen te komen.” Het uitblijven van Europese resultaten is niet te wijten aan de EU-instellingen, maar aan “nationaal egoïsme”, meent kardinaal Marx.

Links en rechts populisme

Nadrukkelijk waarschuwt Marx voor de overal in Europa waargenomen tendens om zich binnen de eigen landgrenzen terug te trekken. Hij wijst op populistische bewegingen in Oost- en West-Europa, “waar de rechtse partijen schijngevechten voeren met de islam en zich beroepen op een cultuurchristendom.” Maar hij heeft ook kritiek op “linkse populistische bewegingen in Europa, die simplistische sociale oplossingen voor economische problemen aandragen.”

Geconfronteerd met complexe problemen zoeken velen het heil in de terugkeer naar nationale oplossingen “in eenvoudige systemen, gesloten samenlevingen met een homogene etnische en religieuze samenstelling”, zei de kardinaal. (KNA/KN)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.