<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

Kardinaal Müller: ‘Kerk, pas op voor zelfsecularisatie’

KN Redactie 19 november 2018
image
Kardinaal Gerhard Müller Foto: KN/Jan Peeters

De katholieke Kerk moet niet de fout maken seculiere antwoorden te geven op een seculariserende samenleving. Dat zei kardinaal Gerhard Müller afgelopen zaterdag tijdens een CRK-symposium in Den Bosch.

De oud-prefect van de Congregatie voor de Geloofsleer was uitgenodigd te spreken over het Tweede Vaticaans Concilie, en reageerde onder meer op prof. Paul van Geest, de tweede spreker van de dag. Die had verheugd verteld over de groeiende belangstelling voor de katholieke sociale leer.

‘Kerk geen sociale organisatie’

“Wij mogen niet de fout maken dat als de wereld seculariseert, wij alleen nog zulke antwoorden geven. De Kerk is niet alleen maar belangrijk vanwege haar antwoorden op sociale en milieuproblemen. Dat zijn zaken die op de tweede plaats komen. De allereerste taak van de Kerk is de mensen naar God te brengen. Wie bij God is kan van daaruit verder bijdragen aan de opbouw van de samenleving. Wij mogen niet de Kerk van Jezus Christus, de sacramenten, vervangen door een sociale organisatie.”

Zelfsecularisatie

Kardinaal Müller leek tevens te reageren op wat volgens sommigen de ‘paradigmaverandering’ is die paus Franciscus zou doorvoeren en die de aandacht vooral zou verleggen naar thema’s als migranten, armoede en het klimaat.

“Wij mogen niet de fout maken de secularisatie van de wereld te beantwoorden met een zelfsecularisering van de Kerk”, aldus Müller. “De Kerk moet zichtbaar teken zijn van een hogere werkelijkheid en ervan getuigen dat de mens de hoge roeping heeft God te aanschouwen te midden van de gemeenschap van de heiligen. Dát is de grootse roeping van de mens.”

Geloof geen product

Hij zette ook vraagtekens bij de kerkelijke toepassing van allerlei marketingtechnieken. “Het geloof is geen product. Wij zijn geen winkel die op zoek is naar de beste verkoopmethoden. Dat hebben de profeten en de leerlingen van Jezus ook niet gedaan. Wij moeten leven en doen zoals Jezus.”

De verkondiging van die boodschap moet op de eerste plaats staan. Anders is er sprake van een “zelfsecularisatie en een inperking van haar missie, een binnenkerkelijke afbraak”.

Kritisch begeleiden

“De communisten zeiden ‘jullie zorgen voor het hiernamaals, de politici voor het hier en nu’. Politici kunnen dat helemaal niet”, aldus Müller,  “omdat zij niet weten wat het algemeen welzijn inhoudt”. Abortus en euthanasie “dragen daar in ieder geval niet aan bij”. “Dat heeft niets met het algemeen welzijn van doen. Daarom moeten wij kritisch de samenleving begeleiden en niet alles wat modern of nieuw is voor goed verklaren. Wij moeten alleen goed noemen wat werkelijk goed is voor de mensen, zedelijk, moreel en voor het menselijk geluk.”

Lijden van de Kerk

De kardinaal reageerde ook op een vraag of het lijden en de crisis in de Kerk ten Vaticane wordt gezien als voorbode van de eindtijd. Hij waarschuwde het lijden en martelaarschap te verheerlijken. “Wij hangen ons niet om met een bom om anderen te doden met het idee God daarmee te behagen. Ons martelaarschap is geen soort zelfmoord of een verachting van het leven, maar is iets dat ons in een bepaalde situatie toevalt omwille van het geloof. Wij moeten niet denken dat het goed is dat de Kerk nu lijdt. Het is niet goed voor de Kerk dat zij nu onder schandalen lijdt. Dat zijn schandalen die Christus niet wil”, aldus de Duitse oud-prefect.

Rusland

Met het oog op de crisis en de ontwikkelingen in de tijd verwees hij naar de situatie in Rusland. “Voor de Revolutie waren er 60.000 kerken en kapellen. Rond 1980 waren dat er nog maar 200. Maar nu zijn er 40.000 kerken, kapellen en kloosters.”

‘Licht in de duisternis’

Er waren rond 130 deelnemers aan het CRK-symposium dat in het Bossche Sint-Janscentrum werd gehouden. CRK-voorzitter Pim Walenkamp toonde zich na afloop zeer tevreden over de dag. “Wij als Contact Rooms Katholieken zijn blij wat licht in de duisternis te kunnen brengen door het jaarlijks organiseren van kleinere en wat grotere bijeenkomsten. Ik heb de indruk dat de pakweg 130 aanwezigen een mooie dag hebben gehad.” (KN)

 

 

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.