<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Katholieke parochies verliezen ANBI-status

KN Redactie 7 februari 2019
image

35 katholieke parochies zijn hun ANBI-status kwijt omdat ze te laat zijn met het publiceren van hun jaarcijfers. Volgens Anna Kruse van de Nederlandse Kerkprovincie kampen de parochies in kwestie met een achterstand in hun administratie. 

Het Nederlands Dagblad meldt dat de 35 parochies de jaarcijfers over 2016 nog steeds niet hebben gepubliceerd. Dat is opmerkelijk, aangezien de cijfers van 2017 inmiddels al online gepubliceerd zouden moeten zijn. Daarnaast voldoen volgens de krant zo’n 15 procent van de rooms-katholieke parochies op dit moment niet aan de regels, omdat zijn hun jaarrekening niet online hebben gezet. Het openbaar maken van de jaarcijfers is een van de eisen om in aanmerking te komen voor de ANBI-status.

‘Overmacht, ziekte of uitval’

Wanneer een organisatie een ANBI-status geniet, gelden fiscale voordelen voor mensen die een gift of schenking doen aan die organisatie. Voor parochies is deze status van groot belang, omdat het giften van parochianen aantrekkelijker maakt. 

Anna Kruse van de Nederlandse Kerkprovincie bevestigt desgevraagd dat de 35 parochies hun ANBI-status op dit moment kwijt zijn. Volgens Kruse komt dit door “overmacht”, zoals “ziekte of uitval van een penningmeester”. Daarnaast zouden fusies een rol spelen in het niet tijdig publiceren van jaarcijfers. 

Achterstand

Het feit dat de parochies in kwestie erg laat zijn met het publiceren van hun jaarcijfers, komt volgens Kruse door een achterstand in de administratie. “Het speelt al langer. Op een gegeven moment is de ANBI-wetgeving aangescherpt, en werd men verplicht om jaarcijfers te publiceren. Als parochies het daarvoor niet op orde hadden, werd het moeilijk om het ineens wel op orde te hebben. Ik wil benadrukken dat een meerderheid (85 procent) van de katholieke parochies en PCI’s wel voldoet aan de ANBI-verplichting”. Daarmee scoort de katholieke Kerk volgens Kruse relatief hoger dan andere goede doelen instellingen.

Hulp van het bisdom

Kruse wil geen namen noemen van parochies die hun ANBI-status kwijt zijn. “Ik verwacht dat sommigen er volop mee bezig zijn. Ik wil voorkomen dat we gaan wijzen naar parochies bij wie dit niet is gelukt.” 

De parochies kunnen hun status nog wel terugkrijgen als zij hun zaken weer op orde krijgen, zegt Kruse. Voor hulp kunnen zij terecht bij hun eigen bisdom. “Vanuit de Kerkprovincie voeren wij overleg met Belastingdienst om grote lijnen te bespreken, maar voor directe hulp kunnen ze terecht bij hun bisdom.”