<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Verenigde Staten

Katholieke zusters roepen Biden op ‘immoreel’ migratiebeleid te herroepen

Rhina Guidos - CNS 9 december 2021
image
Protestmars van zusters uit heel de VS voor het Witte Huis in Washington Foto: CNS photo - Rhina Guidos

Ongeveer 80 vrouwelijke religieuzen van 24 congregaties, plus een grote groep sympathisanten, hebben in Washington gedemonstreerd tegen het in hun ogen inhumane migratiebeleid van de Biden-regering.

De zusters zongen adventsliederen voor het Witte Huis, in de hoop dat de president zelf hen zou horen. En dat hij zou overwegen om de gezondheidsmaatregelen op te heffen die mensen benadeelt die de Verenigde Staten proberen te bereiken via de zuidgrens.

De zusters hielden eind vorige week een mars voor het Witte Huis waarbij ze borden droegen met leuzen als: “Katholieke zusters zeggen: Stop het immorele gebruik van Title 42”.

Beleid van Trump voortgezet

‘Title 42’ is een maatregel binnen de Public Health Safety Act, die door de Trump-regering was ingevoerd in maart 2020, toen het aantal coronabesmettingen sterk begon te stijgen in de VS en de rest van de wereld. De regering-Biden heeft dit beleid gehandhaafd, tot grote ontsteltenis van de voorstanders van een humaan migratiebeleid.

“Zolang de Biden en zijn regering het beleid handhaven, zijn ze rechtstreeks verantwoordelijk voor de dood van mannen, vrouwen en kinderen die bescherming zoeken aan de zuidgrens”

Zij zeggen dat de regel gewoon een voorwendsel is om migranten buiten te houden. En dat zal, zo vrezen zij, alleen maar erger worden nu ook in de VS grote zorgen leven over de nieuwe omikron-variant van het virus.

Menselijke tol

De protestmars van zusters werd georganiseerd door Network, een katholieke pressiegroep voor sociale rechtvaardigheid. Onder meer de Zusters van Barmhartigheid, ursulinen, Maryknoll-zusters, Comboni-missionarissen, dominicanessen en franciscanessen sloten zich aan, net als verschillende katholieke liefdadigheidsgroepen die met migranten werken.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Bij het protest kwamen ook diverse sprekers aan het woord. Zuster Andrea Koverman, een Zuster van Liefde uit Cincinnati, die aan de grens heeft gewerkt om vrouwen en kinderen te helpen, vertelde over de menselijke tol die wordt veroorzaakt door Title 42. Zo zag zij gezinnen met kleine kinderen die zich ten einde raad in een sterk stromende rivier begaven omdat hen de toegang tot de VS werd geweigerd.

‘Geen alternatief’

“Dit is het soort wanhoop dat deze maatregel veroorzaakt”, zei ze. “Omdat migranten niet langer asiel mogen aanvragen, hebben ze het gevoel dat ze geen alternatief hebben. Teruggaan naar waar ze vandaan komen is geen optie.”

Zolang de regering-Biden Title 42 handhaaft, “moedigen ze de georganiseerde misdaad aan en zijn ze rechtstreeks verantwoordelijk voor de dood van mannen, vrouwen en kinderen die bescherming zoeken aan de zuidelijke grens”, aldus zuster Koverman.

Aan de Mexicaanse kant

De regering-Biden kondigde onlangs aan dat ze de Migrant Protection Protocols opnieuw invoert, een beleid uit het Trump-tijdperk dat migranten aan de Mexicaanse kant laat wachten tot hun asielzaken kunnen worden behandeld door Amerikaanse immigratierechtbanken.

Op 6 december werd het beleid hervat op één plaats aan de Amerikaanse zuidgrens – andere zullen volgen. Plaatselijke verslaggevers meldden dat op de eerste dag direct ongeveer 30 mensen werden teruggestuurd naar Mexico.

https://www.kn.nl/donaties/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.