<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Kerk Afrika groeit sneller dan bevolking

KN Redactie 8 april 2017
image
Katholieke school in aanbouw. (Foto: USACE AFRICOM ccby)

Het aantal katholieken in Afrika groeit sneller dan de bevolking.

Wereldwijd groeide het aantal katholieken over de periode 2010-2015 met 7,4%. De grootste groeier blijft Afrika met 19,4%. Het aantal katholieken groeit er sneller dan de bevolking. Overigens melden ook andere christelijke Kerken in Afrika sterke groei.

Veranderende verhoudingen

De landen met de meeste katholieken zijn Brazilië, Mexico, Filipijnen, de VS en Italië. De toename van het aantal katholieken in de VS heeft hoofdzakelijk te maken met de immigratie van Latijns-Amerikanen. De groei die de Kerk er sinds 1960 doormaakt is voor 70% te danken aan de de zogeheten Latino’s. Inmiddels heeft 40% van de Amerikaanse katholieken een Latino-achtergrond. Doordat de overgrote meerderheid van de katholieken jonger dan 35 Latino is, zullen zij tussen 2025-2035 de meerderheid vormen.

Zwaartepunt in de Amerika’s

In 2015 groeide het aantal katholiek gedoopten met 1% tot 1,285 miljard. Tussen 2010 en 2015 groeide het aantal katholieken wereldwijd met 7,4%. Van alle katholieken leeft bijna 49% in Noord- en Zuid-Amerika, inclusief de Cariben.
17,3% leeft in Afrika, 11% in Azië, minder dan 1% in Oceanië en de Zuid-Pacific.
Europa herbergt 22,2% van de katholieken.
Tegelijkertijd groeit ook het aantal moslims, hoofdzakelijk door demografische ontwikkeling. Volgens recente prognoses zal het aantal moslims wereldwijd rond 2055 het aantal christenen voorbijstreven. (KN/CWN)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.