<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Kerk in België

Afscheidnemende kardinaal De Kesel moedigt de Kerk aan tot luisteren ‘naar Gods Woord en elkaar’

Selinde van Dijk-Kroesbergen 13 november 2023
image
Kardinaal De Kesel op een foto uit 2016. Zondag nam hij afscheid van het aartsbisdom Mechelen-Brussel. Foto: CNS - Paul Haring

De Belgische kardinaal Jozef De Kesel (76) nam zondag afscheid van het aartsbisdom Mechelen-Brussel. Tijdens de afscheidsviering in de Basiliek van Koekelberg sprak hij over het belang van luisteren en delen. “Om iemand te kennen, moet men iemand echt ontmoeten.”

In zijn homilie haalde de emeritus-aartsbisschop Jezus’ parabel over de bruidsmeisjes aan, zo schrijft Kerknet. De Kesel ging uitvoerig in op de opmerking van de bruidegom die tegen de domme bruidsmeisjes zei dat hij hen niet kende. “Iemand kennen is niet zo vanzelfsprekend”, zei De Kesel.

Echte fraterniteit

“Om iemand te kennen, moet men iemand echt ontmoeten. Pas als je het leven met iemand deelt, leer je echt iemand kennen. Dat vraagt veel luisteren, veel tijd, veel geduld, veel openheid.”

“Christen zijn, God liefhebben, Jezus kennen, Kerk zijn, dat vraagt veel aandacht en waakzaamheid. Het vraagt bovenal veel luisteren.”
- Kardinaal Jozef De Kesel

Dat geldt voor mensen onder elkaar, maar het is ook nodig om Jezus te leren kennen. “Je leert Hem alleen kennen als je verbonden met Hem leeft, zoals zijn leerlingen. Hij heeft hen niet alleen geroepen om uitgezonden te worden, maar ook om het leven met Hem te delen in een geest van echte fraterniteit onder elkaar. Het is in het luisteren naar Hem, en in het leven delen met Hem en met elkaar, dat ze Hem stilaan zijn gaan begrijpen.”

Synodale Kerk

Vervolgens benadrukte De Kesel dat deze houding van luisteren en delen essentieel is voor een synodale, oftewel luisterende, Kerk. “Er mogen nog zo dringende en noodzakelijke beslissingen genomen worden; als die niet de vrucht zijn van dat luisteren en delen, worden we nooit een synodale Kerk.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

“Christen zijn, God liefhebben, Jezus kennen, Kerk zijn, dat vraagt veel aandacht en waakzaamheid. Het vraagt bovenal veel luisteren. Luisteren naar Gods Woord, er ook samen naar luisteren en samen onderscheiden wat de Geest aan de Kerk zegt. Het is en blijft de opdracht en de bedoeling van de synode, die nu haar laatste fase ingaat.”

Kardinaal De Kesel was vanaf 2015 aartsbisschop van Mechelen-Brussel. In september werd zijn opvolger Luc Terlinden officieel geïnstalleerd.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.