Het Kathedraalkoor van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in Antwerpen gaat een apart jongens- en meisjeskoor starten. In de coronaperiode zette het koor alles on hold en stippelde het een nieuwe koers uit. “We geven onszelf drie jaar de tijd om alles terug op te bouwen.”
“Corona heeft lelijk huisgehouden in ons koor”, vertelt kapelmeester Sebastiaan van Steenberge. Daarbij was er ook een grote lichting zangers die vanwege de leeftijd het kinderkoor verliet. Er bleven te weinig zangers over en het koor besloot een jaar te stoppen. “We besloten toen om alles on hold te zetten en de tijd te gebruikten om alles te resetten.”
Een belangrijke beslissing is dat het kinderkoor (8-14 jaar) niet meer gemengd is, iets wat het de afgelopen twintig jaar wel het geval was. “Er was een grote groep jongens en meisjes en dat werkte altijd goed. Toch zien we dat meisjes en jongens ieder een eigen muzikale identiteit hebben. Ze hebben elk hun eigen sound.”
Uit verschillende studies blijkt ook dat jongens eerder geneigd zijn om bij een koor te gaan als dat met jongens onder elkaar is, legt Van Steenberge verder toe.
Vanaf september start het Kathedraalkoor daarom met twee aparte repetitiemiddagen en een gezamenlijke repetitiemiddag voor jongens en meisjes.
Een ander opvallende beslissing is dat het kathedraalkoor vanaf september ook in een gratis naschoolse opvang voorziet. De kinderen kunnen er voortaan voor en na de repetities blijven voor hun schoolwerk, sport en spel. “Dit blijkt een belangrijke trigger voor ouders te zijn.”
De kapelmeester vertelt dat dit naar voorbeeld is van Duitse kinderkoren. “We hebben bij onze internationale partners gekeken wat bij hen de aantrekkingskracht voor de koren is. In Engeland bleek dat bijvoorbeeld de studiefinanciering te zijn, in Duitsland de voor- en naschoolse opvang.”
Daarnaast is dit ook goed voor de groepsvorming, beaamt Van Steenberge. Voor een goed koor “is meer nodig dan enkel repeteren.”
Verder zijn er plannen om samenwerkingen aan te gaan met professionals. Een voorbeeld is de afspraak die het Kathedraalkoor heeft met Deeltijd Kunstonderwijs (DKO). De koorkinderen worden ingeschreven bij een muziekschool. In ruil hiervoor worden professionele muzikanten vanuit de muziekschool bij het kinderkoor gedetacheerd.
Het Vlaams Radiokoor heeft zich ook al geëngageerd om projectmatig mee te werken, zo vertelt de kapelmeester. “Zij zullen dan ons koor dat uitsluitend uit sopranen bestaat aanvullen met alt-tenor- en basstemmen.”
Om nieuwe zangers te werven organiseerde het Kathedraalkoor eerder dit jaar twee keer een muziekcampus. Dinsdag en woensdag vindt er een muziekstage plaats. De twee campussen werden wat minder bezocht, maar de muziekstage loopt volgens Steenberge goed.
Hij denkt dat een kinderkoor met uitsluitend religieuze muziek tijdloos is en ook vandaag de dag blijft trekken. “Ik zie nog altijd dat de kwaliteit van grote klassieke muziek bij kinderen onmiddellijk aanslaat. Ik ken een echt meisje-meisje, gekleed en geschminkt volgens de hedendaagse mode, die als je haar vraagt wat haar lievelingsmuziek is, altijd antwoordt: polyfonie.”
Uiteindelijk hoopt Van Steenberge dat het koor uit minimaal 18 tot 24 zangers zal bestaan. “We geven onszelf drie jaar de tijd om alles terug op te bouwen.”
Ook al verloopt de opbouw van het nieuwe Kathedraalkoor iets trager dan gehoopt, toch is Van Steenberge blij dat het koor de stap heeft genomen om de pedagogische en artistieke lijn opnieuw uit te zetten. “Het was een hele moeilijke beslissing om zo’n historisch koor on hold te zetten. We voelen echter wel dat dit een momentum was waar we anders nooit gebruik van hadden gemaakt.”