<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Kerk in België

Belgische bisschoppen en leken kritisch over voorstellen verruiming abortuswet

Peter Doorakkers 28 april 2023
image
Archiefbeeld van een pro-life-demonstratie in de VS. In België wordt momenteel gediscussieerd over een rapport dat pleit voor verruiming van de abortuswet. Foto: OSV/CNS file - Tyler Orsburn

De Belgische bisschoppen en een groep bestaande uit onder meer politici en hoogleraren hebben zich kritisch uitgelaten over voorstellen om de Belgische abortuswet te verruimen.

Naar aanleiding van een onlangs verschenen rapport wordt er in België gedebatteerd over verruiming van de abortuswet.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

In dat rapport wordt gesproken over verlenging van de abortustermijn van twaalf tot achttien weken zwangerschap. Ook zouden geestelijke problemen voortaan een reden voor abortus zijn, zou de bedenktermijn voor vrouwen ingekort moeten worden en de informatieplicht over alternatieven moeten vervallen.

Vragen

De Belgische bisschoppen wijzen er in een verklaring op dat niet omschreven wordt wat met “mentale problemen” wordt bedoeld en dat abortus “na twaalf weken een veel zwaardere en veel ingrijpendere handeling”, wat vragen oproept voor zorgverleners en ongewenst zwangere vrouwen.

Zorgverleners, vervolgen ze, uitten in 2019 al “openlijk hun bezorgdheid bij het voorstel van een verlenging van de termijn. Het raakt hen in hun professionele roeping en taak”.\

https://www.kn.nl/abonnementen/

Ook zijn ze kritisch over pleidooien om abortus “zonder meer te beschouwen als een medische handeling”. Dat “doet geen recht aan wat de betrokkenen zelf ervaren en beleven. Waarom dan nog raad en hulp vragen?”

Uiterst belangrijk

Onder de nieuwe voorstellen verdwijnt elke balans “tussen de bescherming van het ongeboren leven en de zelfbeschikking van de zwangere vrouw” waar de wetgever “tot hiertoe bekommerd om was”.

“Nochtans is de bescherming van het ongeboren leven, ook en in het bijzonder in een rechtsstaat, op zich al uiterst belangrijk. Ze is dat des te meer wanneer vandaag verder onderzoek wordt gedaan naar de pijnperceptie van foetussen.”

Open brief

Kritiek op het verdwijnen van de balans klinkt ook in een in weekblad Knack verschenen open brief. Deze werd ondertekend door ruim 120 Vlamingen, onder wie politici van N-VA en Vlaams Belang en de prominente katholieke hoogleraren Rik Torfs en Jan De Volder.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De ondertekenaars stellen ongeacht hun “uiteenlopende mens- en maatschappijvisies” bezorgd te zijn over “de benadering van het ongeboren leven die in het rapport naar voren komt”.

Na te streven balans

Als de voorstellen daaruit worden aangenomen, zal de regelgeving volgens niet “niet langer overeenstemmen met de door de wetgever na te streven balans tussen enerzijds de bescherming van het ongeboren leven en anderzijds de (lichamelijke) zelfbeschikking van de zwangere vrouw”.

Of de voorstellen daadwerkelijk aangenomen zullen worden voor de Belgische federale verkiezingen van 2024 is overigens nog de vraag.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.