fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Kerk in Nederland

Bisdom Roermond kondigt verhuisplannen aan

Selinde van Dijk-Kroesbergen 18 november 2022
image
Het voormalige kartuizerklooster en het latere grootseminarie aan de Swalmerstraat in Roermond zal op termijn onderdak bieden aan alle kantoren van het bisdom en de ambtswoning van de bisschop. Foto: bisdom Roermond

De ambtswoning van de Roermondse bisschop Harrie Smeets zal binnenkort niet meer door hem bewoond worden. Het bisdom Roermond maakte gisteren bekend dat hij en zo’n zes bisdommedewerkers op termijn naar een ander adres moeten.

Het voltallige bisdompersoneel, ongeveer 25 medewerkers, en de bisschop zullen zich in het voormalige kartuizerklooster en het latere grootseminarie aan de Swalmerstraat gaan huisvesten. Een deel van het personeel houdt hier momenteel al kantoor. Voor de bisschop zal er een appartement en enkele gastenruimtes worden gecreëerd.

Nu het besluit genomen is, betekent dat niet meteen dat de verhuisdozen ingepakt kunnen worden. Voor de planvorming, overleg met de gemeente, financiering en renovatie verwacht het bisdom zeker nog twee jaar nodig te hebben, wellicht drie.

Twaalf kartuizers

Er is goed over de mogelijkheden nagedacht, vertelt Matheu Bemelmans, persvoorlichter van bisdom Roermond. “Het plan is een uitvloeisel van de reorganisatie van drie jaar geleden. We hebben beide gebouwen overwogen, evenals een derde andere plek.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

De keuze viel op het veertiende-eeuwse rijksmonument. “Hoewel het wat minder geschikt is als woning voor de bisschop, heeft het heel praktische voordelen. Zo is er voldoende parkeergelegenheid en zijn er goede vergaderruimtes. Daarnaast is het gebouwencomplex ook van historische waarde. Zo vermoorde prins Willem van Oranje er in 1572 twaalf kartuizers.”

Herbestemming

Ook het huidige bisschopshuis, dat zich om de hoek van de Munsterkerk bevindt, herbergt een lange geschiedenis. Het pand wordt al sinds 1860 bewoond door bisschoppen.

Vooralsnog blijft de ambtswoning in bezit van het bisdom en denkt het bisdom na over herbestemming. “Verkoop is nog geen optie. Dat levert slechts eenmalig iets op”, licht Bemelmans toe. “Verhuur levert inkomsten over langere termijn op.”

https://www.kn.nl/donaties/

Verkoop van oudere panden blijkt ook lastig in deze tijd. Het bisdom wist een derde pand, een bisdomkantoor aan de Neerstraat in Roermond, niet verkocht te krijgen. Ook hier zal naar herbestemming gekeken moeten worden, aldus Bemelmans.

Rijksmonument

Wat de kosten van deze plannen zijn, is volgens Bemelmans nog niet bekend. Bestaande ruimtes moeten worden gerenoveerd, er moet een woning voor de bisschop gerealiseerd worden en er zal het nodige aan verduurzaming moeten worden gedaan. Dat alles in een rijksmonument, waarbij de regelgeving voor het behoud van de oorspronkelijke staat de kosten vaak doet opdrijven.

Gratis kennismaken met KN?

Lees het interview met bisschop Harrie Smeets in Katholiek Nieuwsblad nr. 46. Vrijblijvend kennismaken met KN? Vraag hier 3 gratis proefnummers aan!