fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Kerk in Nederland

Bisdom Roermond voert nieuw vieringenbeleid in

KN Redactie 30 augustus 2022
image
In het bisdom Roermond geldt niet langer de regel dat er in elke parochiekerk elk weekeinde minstens een zondagsviering wordt gehouden. Met de beleidswijziging reageert het bisdom onder meer op signalen uit parochies dat het steeds vaker niet lukt om een beschikbare priester te vinden. Foto: Bisdom Roermond

Parochieverbanden in het bisdom Roermond mogen wanneer het echt niet anders kan, ervoor kiezen om in sommige kerken geen weekendvieringen aan te bieden. Dat staat in een brief die vicaris-generaal René Maessen naar alle parochies in het bisdom Roermond heeft gestuurd.

 Volgens het bisdom Roermond gaat het om een beleidswijziging: tot nu toe was de regel dat er in elke parochiekerk elk weekeinde minstens één zondagsviering wordt gehouden.

Teruglopend aantal priesters

Door het teruglopend aantal priesters is het in sommige dekenaten niet meer mogelijk om er structureel voldoende te vinden om elk weekeinde in elke kerk Eucharistie te vieren, licht Maessen in de brief toe.

Daarnaast nemen in sommige plaatsen zo weinig mensen aan de Mis deel dat het volgens het bisdom veel motiverender is om gelovigen uit verschillende parochies bij elkaar te brengen in één gezamenlijke eucharistieviering.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Signalen uit parochies

Met de beleidswijziging reageert het bisdom op signalen uit parochies dat het steeds vaker niet lukt om een beschikbare priester te vinden. Sommige federaties hebben een pastoraal team met meer priesters, maar dat is niet overal het geval.

In de afweging om niet meer elke week een eucharistieviering aan te bieden, maar bijvoorbeeld eens in de twee weken, spelen ook financiële argumenten een rol, aldus Maessen.

Overleg met bisdom

Het gaat daarbij met name om de hoge kosten voor gas en elektriciteit. “Hoewel financiële redenen nooit een hoofditem mogen zijn in pastorale zaken, kunnen ze ook niet buiten beschouwing worden gelaten”, schrijft Maessen.

De vicaris-generaal benadrukt dat het besluit om in een bepaalde kerk niet meer elk weekeinde een zondagsviering aan te bieden alleen mogelijk is na overleg met het bisdom.

https://www.kn.nl/abonnementen/