<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Kerk in Nederland

CIO adviseert kerken: aandacht voor veiligheid vanwege landelijke terreurdreiging

Selinde van Dijk-Kroesbergen 20 december 2023
image
Een Mis in het bisdom Roermond. Het Interkerkelijke Contact in Overheidszaken adviseert kerken om vanwege de toegenomen terreurdreiging in Nederland rekening te houden met de veiligheid rondom drukbezochte kerstvieringen. Foto: bisdom Roermond

Het Interkerkelijke Contact in Overheidszaken (CIO) adviseert kerken extra op de veiligheid te letten, zeker rond drukbezochte kerstvieringen. Aanleiding is de verhoging van het nationale dreigingsniveau. Van concrete dreiging van mogelijke aanslagen op kerken is echter geen sprake.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) verhoogde op 12 december het landelijke dreigingsniveau vanwege een toegenomen kans op aanslagen. Het dreigingsniveau is verhoogd van niveau 3 (voorstelbaar) naar niveau 4 (reëel). Aanleidingen daarvoor zijn “het gewelddadige conflict in Israël en de Palestijnse gebieden, koranschendingen in verschillende Europese landen en de oproepen tot aanslagen van terroristische organisaties”.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

De NCTV ziet de dreiging uit met name de jihadistische hoek toenemen, maar schat ook in  dat de dreiging vanuit het rechts-extremisme en anti-institutioneel extremisme “onverminderd aanwezig is”.

Welkomstcomité

Met de kerstvieringen op komst was dit reden voor het CIO om contact met de NCTV op te nemen. Daar zijn verschillende adviezen uit voortgekomen.

Op basis van dit overleg brengt het CIO advies uit aan kerken in de vorm van een factsheet. Hierin raadt het CIO een welkomstcomité aan die op “in het oog vallende situaties” moet letten. Het liefst gaan de bezoekers via slechts één deur naar binnen en naar buiten.

Noodknop

Verder adviseert het CIO dat parochies een portefeuillehouder veiligheid aan te stellen. Deze verantwoordelijke kan dan ook de contactpersoon zijn voor lokale hulpdiensten.

https://www.kn.nl/donaties/

Andere eenvoudige maatregelen zijn bijvoorbeeld het ophangen van bewakingscamera’s en het installeren van een noodknop waarmee hulpdiensten snel gewaarschuwd kunnen worden.

Lees hier de factsheet Kerk en Veiligheid.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.