<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Kerk in Nederland

Kerkprovincie vraagt aandacht voor caritas met nieuw platform

Luuk van den Einden 30 november 2023
image
Met een nieuw online platform wil de Nederlandse kerkprovincie de zichtbaarheid van caritaswerk verbeteren. Foto: CNS - Jorge Silva, Reuters

Met een nieuw online platform wil de Nederlandse kerkprovincie de kerkelijke zorg voor mensen duidelijker etaleren. Het platform is bedoeld ter inspiratie voor caritasmedewerkers, maar wil ook mensen met hulpvragen in de juiste richting wijzen.

Op het nieuwe platform, dat onderdeel is van de website van de kerkprovincie, wordt nieuws, verdieping en praktische informatie over caritasonderwerpen aangeboden. Dat is gebeurd op initiatief van het Officium Caritatis, het landelijke adviesorgaan van de Nederlandse bisschoppenconferentie waar de bisdommen in vertegenwoordigd zijn.

‘Meer tijd en aandacht’

De aanvankelijke aanleiding was van praktische aard, vertelt Anna Kruse, woordvoerder van de kerkprovincie. “Er bestond al een caritaswebsite, maar die was sterk verouderd en voldeed niet meer aan de veiligheidseisen die tegenwoordig voor een website gelden.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Het nieuwe platform kan helpen om de kerkelijke caritas beter zichtbaar te maken. “Omdat het nu onderdeel van de website van de kerkprovincie is, kunnen we meer tijd en aandacht besteden aan het actueel houden van het platform. Op die manier kunnen we voor dit onderwerp ook meer aandacht vragen.”

Katholieke sociale leer

Iedere Nederlandse parochie heeft een caritasinstelling, die bedoeld is om kwetsbare mensen in de omgeving te steunen. Door de toenemende inflatie en dalende koopkracht blijft dat onverminderd belangrijk, waardoor het platform uitkomst zou kunnen bieden. “Maar dat moet wel in samenwerking met de bisdommen en hun caritasmedewerkers.”

Naast nieuwsberichten biedt het platform ook verdieping, zoals artikelen over wat de katholieke sociale leer over caritas zegt en verwijzingen naar boeken. “Een belangrijke pagina is de verwijzing naar het caritasaanbod in de bisdommen”, zegt Kruse. “Je kunt ook direct contact opnemen met de contactpersonen voor caritas in je eigen bisdom.”

Concrete hulp

Het nieuwe platform is zowel bedoeld om mensen die in parochies actief zijn voor de caritas op de hoogte te houden, als om mensen op zoek naar hulp in de juiste richting te wijzen. Een knop met daarop ‘ik heb hulp nodig’ wijst door naar de website waarop mensen op basis van hun postcode kunnen zien binnen welke parochie ze wonen.

https://www.kn.nl/donaties/

Uiteindelijk moeten mensen met hulpvragen namelijk bij de parochie zijn, aldus Kruse: “Aan die mensen leggen we uit dat ze zich het beste tot hun parochie kunnen richten. Voor concrete hulp moeten de mensen namelijk bij de caritasinstelling van hun parochie zijn.”

Bezoek hier het nieuwe platform.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.