<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Kerk in Nederland

Magazine Dichtbij verkozen tot beste kerkblad van het jaar

Hettie van der Ven 20 november 2023
image
De redactie van het winnende parochieblad Dichtbij Foto: De Zalige Zalm

Dichtbij, het parochieblad van de parochie van de Heilige Familie in Breda is verkozen tot ‘Kerkblad van het Jaar 2023’. Uit 41 deelnemende kerkbladen verkoos een jury tijdens de inspiratiedag ‘Geloof in Communicatie’ op 18 november jl. Dichtbij unaniem tot winnaar.

“Een meeslepend verhaal over roeping, dat ook voor niet-ingewijde lezers boeiend is”, aldus het juryrapport over het interview dat Dichtbij-redacteur Henk Bakker hield met voormalig pastoraal werkster Laura de Vries, die de parochie recentelijk verruilde voor het kloosterleven. De jury keek dit jaar in het bijzonder naar verdiepende interviews in kerkbladen. Welke redactie wist een brede groep lezers te boeien door woorden van bezieling te vinden?

Alpha-cursus en aardappelkoek

Naast de leestbare interviews roemt de jury de aantrekkelijke vormgeving van Dichtbij, die de leesbaarheid ten goede komt. Door het blad bladerend (al dan niet online) valt vooral ook de variatie aan onderwerpen op. In de voorjaarseditie van 2023 (Dichtbij verschijnt ieder kwartaal) wordt naast het genoemde interview geschreven over onder meer kerstcadeaus voor kinderen in Oekraïne, de profeet Jeremia, een documentaire over de zusters Franciscanessen en de nieuwe Alpha-cursus. Natuurlijk komt ook pastoor Lars Peetam aan het woord en worden de ingrediënten van Ierse aardappelkoek (‘rijk in soberheid’) prijsgegeven.

Blader hier door de winnende editie van Dichtbij van de parochie van de Heilige Familie in Breda.

Beste kerkwebsite

Naast de prijs voor het beste kerkblad werd ook de prijs voor de beste kerkwebsite van 2023 uitgereikt. Uit de tien inzendingen werden twee winnaars gekozen: de site van de Sint Vitus Parochie in Blaricum en die van de Evangelisch Lutherse Gemeente in Zwolle. Uit het juryrapport”: “Als je deze websites bekijkt, krijg je gewoon zin om deze kerkgemeenschappen te bezoeken.”

Bekijk hier de website van de Sint Vitus Parochie in Blaricum.

Inspiratiedag

De inspiratiedag ‘Geloof in Communicatie’ werd bezocht door tweehonderd deelnemers uit verschillende kerken en is een initiatief van de webbouwer van Webheld. Bureau Intermonde (van o.a. Reliwerk, Volzin en Kloosterkracht) en De Zalige Zalm, bureau voor geloofscommunicatie.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.