fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Kerk in Nederland

Nederlandse bisdommen bidden voor vrede in Oekraïne

Luuk van den Einden 6 september 2022
image
Op 14 september wordt er in heel Europa gebeden voor vrede in Oekraïne, waaronder ook in de Nederlandse bisdommen. Foto: CNS - Paul Haring

Op 14 september nemen alle Nederlandse bisdommen deel aan een gebedsdag voor Oekraïne. Daarmee geven de bisschoppen gehoor aan een Europese oproep om op die dag nabijheid met Oekraïne uit te stralen.

De Raad voor de Europese Bisschoppenconferenties (CCEE) heeft opgeroepen tot een dag van gebed voor vrede en solidariteit met Oekraïne. Ook spoort de Raad bisdommen aan om die dag stille aanbidding van het Heilig Sacrament mogelijk te maken.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De CCEE roept nu op om op 14 september opnieuw voor Oekraïne te bidden. Die dag is niet willekeurig gekozen. Dan viert de Kerk namelijk het feest van de Kruisverheffing, dat verwijst naar de vondst van het kruis van Christus door de heilige Helena in de vierde eeuw. Omdat dit feest met name gevierd wordt in Kerken die de Oosterse ritus volgen, heeft de Raad voor deze dag gekozen.

Nederlandse bisdommen

In de zeven Nederlandse bisdommen wordt verspreid over de dag voor Oekraïne gebeden. Het bisdom Den Bosch staat om 8:30 tijdens een Mis in de Sint-Janskathedraal stil bij de oorlog. Hetzelfde gebeurt om 10:00 in de Sint-Gertrudiskerk in Bergen op Zoom, waarna daar vredesduiven zullen worden losgelaten.

Om 12:30 wordt er in de Groningse Sint-Jozefkathedraal en in de Amsterdamse Sint-Nicolaasbasiliek voor vrede in Oekraïne gebeden. Het bisdom Rotterdam viert om 19:00 een vredesmis in Schiedam en in het aartsbisdom Utrecht is er op datzelfde tijdstip een Mis in de Sint-Catharinakathedraal. In het bisdom Roermond wordt in verschillende parochies stille aanbidding geregeld.

Hoe er in de Vlaamse bisdommen gehoor wordt gegeven aan de oproep van de CCEE, is nog niet bekend.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Onbevlekt Hart van Maria

Eerder dit jaar, tijdens de Veertigdagentijd, is er ook al op grote schaal gebeden voor vrede in Oekraïne. Toen wijdde paus Franciscus tijdens een Mis in de Sint-Pieter Oekraïne en Rusland aan het Onbevlekt Hart van Maria toe. Wereldwijd werd toen ook meegebeden met de paus, onder andere in de Nederlandse en Vlaamse bisdommen.

Kijk voor meer informatie op de site van de Nederlandse Kerkprovincie.