<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Kerk in Nederland

Nederlandse gelovigen bidden voor vrede in het Heilig Land

Selinde van Dijk-Kroesbergen 25 oktober 2023
image
Op tal van plekken in Nederland worden op 27 oktober gebedsvieringen voor vrede in het Heilige Land georganiseerd, in navolging van een oproep van paus Franciscus. Foto: Patrick Fore - Unsplash

In navolging op de oproep van paus Franciscus om vrijdag te bidden voor vrede in Israël en Palestina worden er in ons land op tal van plaatsen gebedsvieringen georganiseerd. De Raad van Kerken organiseert vrijdagochtend een online oecumenisch ochtendgebed.

Bij zijn algemene audiëntie riep de paus zondag opnieuw alle partijen op de wapens neer te leggen. Oorlog lost geen problemen op, zei hij, het verergert de situatie alleen maar. Daarom drong hij bij alle gelovigen aan om op 27 oktober een dag van vasten, gebed en boetedoening in te lassen.

Gebed en kaarsen

De Nederlandse bisschoppen geven hier gehoor aan en vragen gelovigen om “waar mogelijk mee te bidden en te vasten op die dag”.

Anna Kruse – woordvoerder van de Nederlandse bisschoppenconferentie – licht toe dat de bisschoppen het “aan de gelovigen zelf overlaten hoe ze aan de oproep gehoor willen geven”. Dat zal gebeuren in geplande vieringen, maar soms zullen parochies ook speciale gebedsvieringen organiseren.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Ook bewegingen als de Gemeenschap van Sant’Egidio sluiten zich aan. In een speciaal gebed voor de vrede in Amsterdam, Apeldoorn en Utrecht zal deze gemeenschap niet alleen kaarsen opsteken voor vrede in Israël en Palestina, maar voor alle mensen die leven op plaatsen waar oorlog en conflict is.

Podcast

Tijdens de laatste Algemene Vergadering van de religieuzen werd ook op de oproep gewezen. Op welke manier de religieuzen hier gehoor aan gaan geven, “is nog niet bekend”, laat woordvoerder Erica op ’t Hoog weten.

Wel wijst ze op de nieuwe podcast die de jezuïeten op hun platform Bidden Onderweg publiceren. In samenwerking met jezuïeten uit Jeruzalem, Caïro en Londen hebben de in Amsterdam gevestigde jezuïeten een gebedspodcast gemaakt in een korte en langere versie.

Online

Paus Franciscus nodigde ook andere christelijke denominaties uit om zich aan te sluiten. In Nederland zal de Raad van Kerken een oecumenisch gebed organiseren, dat online te volgen zal zijn. Dit gebed zal om 08.30 uur geopend worden door de voorzitter van de Raad, Geert van Dartel. Vervolgens zullen de oud-katholieke bisschop Dirk Jan Schoon en predikant Rachelle van Andel het gebed leiden.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.