<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Kerk in Nederland

Rotterdamse bisschop herdenkt slavernijverleden: ‘Het raakt ons allen’

Selinde van Dijk-Kroesbergen 12 juni 2023
image
Bisschop Hans van den Hende en pastoraal werker Duncan Wielzen zullen op 30 juni en 1 juli deelnemen aan herdenkingsdiensten voor het slavernijverleden. "Het raakt ons allen", zegt de bisschop. Volgens Wielzen is het "nu het moment om met elkaar in gesprek te gaan". Beeld: Tasha Jolley - Unsplash

Onder de vlag van de Raad van Kerken wordt er op 30 juni een landelijke Herdenkingsdienst Slavernijverleden gehouden. Bisschop Hans van den Hende zal bij de dienst in de Nieuwe Kerk in Amsterdam aanwezig zijn, evenals Duncan Wielzen, een pastoraal werker met voorouders uit Suriname.

“Als katholieken zijn we deel van de Nederlandse samenleving”, legt de Rotterdamse bisschop het belang van katholieke deelname aan de herdenkingsdienst uit. “De thematiek van de slavernij is in Nederland rond de herdenking sterk aan de orde en raakt ons allen.”

De herdenkingsdienst vindt plaats op de vooravond van Ketikoti. Dit is de van oorsprong Surinaamse feestdag waarop de afschaffing van de slavernij, dit jaar 150 jaar geleden, wordt gevierd. De Haagse parochie De Vier Evangelisten houdt op deze feestdag een Ketikoti-viering. Bisschop Van den Hende is dan hoofdcelebrant en zorgt voor de preek.

Het moment

“Er is recent veel aandacht geweest voor het slavernijverleden, onder andere door de excuses van premier Rutte”, vertelt Duncan Wielzen, pastoraal werker bij De Vier Evangelisten. Zijn voorouders waren tot slaaf gemaakten. Waar ze voor hun tijd in Suriname vandaan kwamen “weet hij niet”, zo zegt hij in een interview op de website van bisdom Rotterdam.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Vanwege alle aandacht en de excuses vindt hij het nu “wel het moment voor parochianen om samen te vieren en in gesprek te gaan. Want het is Nederlandse geschiedenis die doorwerkt in het heden. We zijn een overwegend witte parochie. Maar er zijn veel witte Nederlandse mensen die een zoon of dochter, een vriend of vriendin, of een kleinkind hebben met een partner die uit Suriname komt of van de Antillen.”

“We moeten bouwen aan structuren die de menselijke waardigheid borgen. Daarom is deze herdenking van het slavernijverleden belangrijk.”
- Bisschop Hans van den Hende

Ook bisschop Van den Hende onderstreept het belang van aandacht voor het slavernijverleden. “Het gaat over de waardigheid van de menselijke persoon. We moeten bouwen aan structuren die de menselijke waardigheid borgen. Daarom is deze herdenking van het slavernijverleden belangrijk. Ook omdat we moderne vormen van slavernij moeten voorkomen.”

Van den Hende is bisschopreferent voor de Oecumene en lid van het moderamen (een soort bestuursraad) van de Raad van Kerken.

Media

De landelijke herdenkingsdienst heeft als thema Gedeeld verleden – gezamenlijke toekomst, Kerken samen op weg naar heilzame verwerking van het slavernijverleden.

https://www.kn.nl/donaties/

Het is niet meer mogelijk de dienst bij te wonen, wel zullen verschillende media er aandacht aan besteden. Zo zal de EO de herdenkingsdienst streamen. Omroep Zwart zal op de avond van 30 juni in een televisie-uitzending verslag doen van de herdenkingsdienst.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.