<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Kerk in Nederland

Vrijwilligers in het zonnetje tijdens vijftigste editie Actie Kerkbalans

Hettie van der Ven 10 januari 2024
image
Ad Sosef, Rook Belder en Ineke Schenk (vlnr), de drie vrijwilligers die in Utrecht de erepenning hebben ontvangen voor hun inzet voor Actie Kerkbalans.

Zonder vrijwilligers geen Actie Kerkbalans. Al vijftig jaar zetten velen zich jaarlijks bevlogen in om geld bijeen te brengen voor hun parochie of gemeente. Zeer terecht dus dat tijdens de landelijke start van Actie Kerkbalans juist die vrijwilligers in het volle licht werden gezet.

In dit vijftigste jubileumjaar van Actie Kerkbalans zijn ruim zeshonderd vrijwilligers uit het hele land door hun eigen parochie of gemeente voorgedragen voor een erepenning. De penning is een uiting van waardering voor hun belangeloze inzet, vaak al tientallen jaren. Daarbij hoopt Actie Kerkbalans de ontvangers van de penning extra te motiveren om door te gaan met hun belangrijke werk voor de Kerk.

Erepenningen

Vandaag trok Actie Kerkbalans met busjes het land in om bij verschillende parochies vrijwilligers te verrassen met een erepenning. Het betreft allemaal mensen die zich op een bijzondere manier hebben ingezet voor de actie; niet alleen plaatselijk, maar ook landelijk of regionaal.

“Wat je nu doet, doe je echt voor de Kerk van morgen en de volgende generaties.”
- Ad Sosef

Deze week ontvangen nog honderden vrijwilligers een penning, tijdens lokale startmomenten van de actie bij parochies.

‘Blijk van waardering’

In Utrecht werden drie speciale erepenningen uitgereikt, aan vrijwilligers die zich gedurende bijzonder lange tijd onvermoeibaar en op landelijke schaal hebben ingezet. Onder hen Ad Sosef, die zich al ruim tien jaar inzet voor de financiële en ledenadministratie van Actie Kerkbalans binnen het bisdom Rotterdam.

Hij reageerde blij verrast: “Wat een mooie blijk van waardering is dit. Maar ik doe het graag hoor, het is mijn missiewerk. Het bisdom Rotterdam kent zoveel parochies, ik ken ze allemaal! In deze periode ben ik geen avond thuis. Maar het is zo mooi om hieraan te werken. Ik zeg ook tegen iedereen: dat wat je nu doet, doe je echt voor de Kerk van morgen en de volgende generaties. Prachtig!”

‘Omzien naar elkaar’

“Dankzij de inzet van alle vrijwilligers voor de financiële bijdragen, die soms nog aan de deur worden opgehaald, kan de Kerk bestaan. Zo kan de plaatselijke kerk er zijn voor de eigen gemeenschap, maar ook voor mensen daarbuiten die hulp of aandacht nodig hebben”, zegt Anna Kruse, woordvoerder van Actie Kerkbalans.

“Naast het delen van het geloof is het omzien naar elkaar een belangrijke waarde voor kerkleden.”
- Anna Kruse

“In de afgelopen jaren bleek uit onderzoek van Actie Kerkbalans dat naast het delen van het geloof, het omzien naar elkaar een belangrijke waarde is voor kerkleden. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door de inzet van vele vrijwilligers.”

Aftrap

Bij de aftrap van de vijftigste jubileumeditie van Actie Kerkbalans stond mgr. Hans van den Hende, voorzitter van de Nederlandse bisschoppenconferentie en bisschop van Rotterdam, stil bij de “waardevolle en prijzenswaardige” motivatie van vrijwilligers om niet alleen financieel, maar ook praktisch verantwoordelijkheid te nemen.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Op die manier geven ze gezamenlijk invulling aan ‘omzien naar elkaar’ in de eigen kerk en in de maatschappij, aldus de bisschop. Hij blikte terug op zijn kindertijd met de herinnering aan de geur van stapels nieuw drukwerk in de gang van het ouderlijk huis als Actie Kerkbalans weer aanstaande was, vijftig jaar geleden.

Van den Hende: “Eigenlijk raak je nooit uitgepraat over vrijwilligerswerk. Het gaat steeds om de capaciteiten, talenten en gaven van zoveel mensen van verschillende generaties. Kerkbalans is niet denkbaar zonder die mentaliteit. Deze actie kan gezien worden als start en als voortzetting van het kerkelijk leven.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.